Egy kis párizsi hangulatot hoztam nektek, a franciák krémesével. A Mille-feuille (mill följ) karamellizált leveles tésztából és cukrászkrémből áll, ami gazdagítható bármilyen idény gyümölccsel is. Az én választásom a meggyre esett, mert imádom a fanyar ízvilágát, de azért ellensúlyoztam egy általam készített mascarponés krémmel.
Ropogós, krémes, édes és savanykás. Az ellentétek kavalkádja!
Meggyes mille-feuille...
Hozzávalók 2-4 személyre (6 db):
- fél adag csomagolt levelestészta (kb. 200 g), természetesen magunk is elkészíthetjük
- 150 ml tejszín
- 125 g mascarpone
- vanília (vagy bourbon vaníliás cukor, de akkor a porcukrot elhagyhatjuk)
- 1 evk. porcukor
- pici só
- meggy (díszítéshez, vagy a krémbe is keverhető)
Elkészítés: A tejszínhabot pici sóval, vaníliával, és a porcukorral felverjük. Hozzákeverjük a mascarponét, és egy sűrű krémet kapunk. (Ha meggyes ízvilágúra vágyunk, akkor kimagozott, turmixolt meggyet keverhetünk hozzá.) A leveles tésztát vékonyra kinyújtjuk, majd egy sütőpapírral letakart tepsi fordított oldalára ráhelyezzük, a tetejét még egy sütőpapírral letakarjuk, és egy másik tepsit is ráhelyezünk (így nem nő meg a levelestészta). Kb. 15-20 percre 175 C°-os sütőbe helyezzük. Ha kivesszük megszórjuk porcukorral és 200 C˘-os sütőbe visszatesszük, hogy karamellizálódjon a teteje. Számunkra kedvező formára szeletelhetjük (téglalap, kör, szív; de a sütés előtt is kivághatjuk már). A karamellás oldalát megkenjük a krémmel, teszünk rá kimagozott meggyet, újabb tésztát és újabb adag krémet gyümölccsel, majd a tetejére szintén a karamellás oldalával felfelé még egy adag tésztát. A tetejét megszórhatjuk porcukorral, de akár cukormázzal is bevonhatjuk. (Eredetileg is azzal készül.)