Amellett, hogy finom, a máj sok egyéb pozitívummal is rendelkezik, például remek vitaminforrás.
A-vitamin bőven van a liba- és csirkemájban, valamint egyes halak májában, B1 a sertésmájban, B6 főleg a csirkében, C-vitamin a borjú- és csirkemájban, E-vitamin szintén a borjúban és a csirkében, de ezek rengeteg folsavat, vasat és cinket is tartalmaznak, emellett jó kalcium- és káliumforrások is. A máj az egyik legfontosabb szerve az anyagcserének, ezért feltételezik, hogy sok mérgező anyagot tartalmaz, emellett túl magas az A-vitamin-tartalma (az A-vitamin túladagolása szélsőséges esetben mérgezéshez vezethet). A máj valóban átengedi magán a különböző méreganyagokat, azonban nem tárolja őket - ellentétben a méreganyagok lebontásához szükséges vitaminokkal. Az A-vitamin felhalmozódás maradt tehát, mint veszélyforrás. (forrás: Tafelspicc gasztro)
Rozmaringos birkamáj fehérboros, tejszínes gombával...
Hozzávalók 2 személyre:
- 4 szelet birkamáj
- 4-6 fej gomba (csiperke, finomabb erdei gombákkal vegyítve)
- 3-4 szál rozmaring
- petrezselyem
- 2 gerezd fokhagyma
- kis vaj
- só
- bors
- 1 dl főzőtejszín
- 1 dl fehérbor
- zöldköret (én inkább ezt preferálom)
Elkészítés: Az én titkom a máj előkészítése során, hogy igazán finom és puha legyen: a hőkezelés előtt enyhén sós és cukros tejben áztasd 30-60 percen át. Még ízletesebb, ha a tejbe néhány gerezd zúzott fokhagyma is kerül. A tejes pácot le kell róla csöpögtetni felhasználás előtt. Miután ezzel megvagyunk, kevés zsiradékon, 2 rozmaringággal együtt mindkét oldalát megsütjük. A gombákat felszeleteljük, és kevés vajon, a zúzott fokhagymával megdinszteljük. Enyhén megborsozzuk, sózzuk, adunk hozzá egy rozmaring ágat, és egy kis petrezselymet. Felöntjük kevés fehérborral és hagyjuk párolódni. Amikor kész hozzákeverjük a tejszínt, hogy krémessé váljon. A zöldköretet elég blansírozni, kis borssal megszórni, legalábbis én szeretem a ropogós zöldség sajátos ízét. Tálalásnál leönthetjük, vagy akár mellé tálalhatjuk a gombás mártást.