Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Egy kis bepillantás a konyhámba, ahol szenvedéllyel töltöm az időmet. Ízeket, illatokat, látványt kreálok saját és környezetem örömére. Szeretettel invitállak...

Magamról

Érdekességek

Keresőszavak

5 perces fánk (1) áfonya (4) afrikai harcsa (1) Agrármarketing Centrum (1) alkohol (1) alma (4) almabor (1) amerikaipalacsinta (1) amerikai palacsinta (1) ananász (1) ananász salsa (1) ánizs (1) apróhal (1) aszalt szilva (5) aszpik (1) avokádó (5) azték zsálya mag (1) bab (1) babérlevél (1) bacon (8) Balaton (1) Balatonfüred (1) balzsamecet (3) banán (1) barack (1) barbecue (2) barnarizs (1) bazsalikom (13) BBQ (3) bébi répa (1) bélszín (1) besamel (1) birkamáj (1) birsalma (1) Blikk Nők (1) Blikk Nők fókuszban (1) Blikk Nők megjelenés (1) blini (2) bor (2) borcsokoládé (1) borkorcsolya (1) boróka (1) borókabogyó (1) borsikafű (1) borsó (2) borsóleves (1) brassói (1) brie sajt (1) brokkoli (10) buggyantott tojás (1) bulgur (2) burgonya (13) burgonyafánk (2) burgonyasaláta (1) camembert (4) cékla (3) céklakrémleves (1) ceruzabab (3) ceruza bab (1) chedar (1) cheddar (4) chili (8) chutney (1) cicege (1) citrom (8) citrombors (2) citromfű (1) citrommártás (1) citrus (1) citrusos saláta (1) csabai (1) csabai kolbász (1) csabai kolbászfesztivál (3) csicseriborsó (1) csiperke (2) csíra (1) csirke (44) csirkecomb (5) csirkecomb filé (3) csirkehús pástétom (1) csirkemáj (3) csirkemell (9) csirkemuffin (1) csirkerizottó (1) csirkeszárny (3) csirkés szendvics (1) csokis kuglóf (1) csokoládé (2) csokoládékrém (1) csontleves (1) csülök (1) cukkini (21) cukor (1) curry (6) darálthús (7) darált hús (1) desszert (6) dió (6) diós kecskesajt (1) ebéd (8) ecet (2) édesburgonya (1) édeskömény (1) édessavanyú (2) édesség (4) előétel (4) ementáli (1) eper (3) eperpüré (1) erdeigomba (1) erdeigyümölcs (1) erdei gyümölcs (1) étcsokoládé (1) fagyi (2) fagyi helyett (1) fahéj (6) falafel (1) fánk (2) farsang (1) farsangi fánk (1) fasírt (5) fehérbor (3) fehércsokoládé (1) feketekagyló (1) felfújt (2) fesztivál (1) fettuccine (1) főétel (8) fogas (1) fokhagyma (8) fokhagymamártás (1) Fókuszban rovat (1) foodpanda (1) főzelék (1) főzőkolbász (1) francia krémes (1) füge (2) fürjtojás (2) füstölt lazac (1) füstölt sonka (1) fűszer (1) fűszeres palacsinta (1) fűszervaj (2) garnéla (3) gesztenye (2) gesztenyekrém (1) gnocchi (1) gomatöltelék (1) gomba (21) gombaleves (1) gombamártás (1) gombás fasírt (1) gombóc (1) gorgonzola (1) gourmet (1) gránátalma (2) gránátalma mártás (1) grill (4) grillcsirke (1) grillezés (1) grill kolábsz (1) gyömbér (7) gyöngyhagyma (1) gyümölcs (4) gyümölcsrizs (1) gyümölcssaláta (1) hagyma (3) hajdina (1) hajdinasaláta (1) hal (6) halfilé (1) halgombóc (1) halmáj (1) halpástétom (3) hal csőben sütve (1) hamburger (1) harcsa (1) homár (1) húsgombóc (3) húspogácsa (1) hústorta (1) húsvét (2) hűtő (1) india (1) jazminrizs (1) jázminrizs (1) jázmin rizs (1) jégkrém (1) joghurt (2) juharszirup (1) juhtúró (2) kacsa (5) kacsacomb (1) kacsahús (1) kacsahúsleves (1) kacsamáj (4) kacsamell (3) kacsaszárnytő (1) kagyló (1) kakukkfű (3) kápiapaprika (1) kápia paprika (1) kapor (4) káposzta (1) káposztasaláta (1) karácsonyi ajándék (1) karácsonyi kuglóf (1) karácsonyi süti (1) karaj (1) karalábé (1) karamellizált krémes (1) karfiol (1) kecskesajt (5) kecskesaj krémleves (1) kekáposzta (1) kéksajt (3) keksz (4) kelbimbó (1) keleties fűszer (1) keletifűszer (1) kelttészta (1) kesudió (1) keszeg (1) ketchup (1) kifli (2) kínai (1) kókusz (4) kókuszdió (1) kókuszos panna cotta (1) kókusz csók (1) kolbász (4) köles (3) kölesgombóc (1) kölespuding (1) koleszterin (1) kömény (1) konyhaipraktika (1) koriander (5) körte (4) körtekrémleves (1) körtelekvár (1) körtesaláta (1) krémes (1) krémleves (14) krémsajt (7) krumpli (10) krumplifánk (1) krumplipüré (1) krupmli (2) kuglóf (1) kukorica (2) kuszkusz (1) Lacipecsenye (1) lapcsánka (1) lazac (4) lecsó (2) lecsópaprika (1) lekvár (1) lencse (1) lenmag (3) lepény (1) levelestészta (1) leveles tészta (2) levendula (3) levendulás keksz (1) leves (15) lilaburgonya (1) lilahagyma (1) lilakáposzta (1) lime (5) limonádé (1) magok (1) máj (3) májpástétom (1) mák (3) makaróni (1) mák mousse (1) mandarin (2) mandula (4) mandulás kuglóf (1) mangó (1) mangó chutney (1) marcipán (1) marha (3) marhagombóc (1) marhahús (2) marhahúsgombóc (1) mártás (2) mascarpone (2) mediterrán zsemle (1) medvehagyma (12) meggy (2) meggyes pite (1) menta (4) metélőhagyma (4) méz (17) mézeskalács illat (1) mézes répa (1) mille-feuille (1) mogyoró (2) mogyoróolaj (1) mogyoróvaj (1) mozarella (1) mozzarella (1) muffin (1) mustár (5) napraforgó (1) narancs (6) narancsos kuglóf (1) narancsos mustár (1) nektarin (1) nyári étel (1) nyári köretek (1) nyúl (1) nyúlhús (1) nyúlragu (1) olasz tészta (1) oldalas (1) olíva (1) olívabogyó (2) olíva bogyó (5) omlett (2) ősz (1) őzláb (1) őzlábgomba (1) padlizsán (12) palacsinta (6) pannacotta (1) panna cotta (1) pappardelle (1) paprika (8) paprikakrém (1) paradicsom (11) paradicsomszósz (1) parmezán (5) pároltzöldség (1) párolt káposzta (1) pasta (1) pástétom (1) pecsenye kacsamáj (1) pékáru (1) penne (1) pesto (4) petrezselyem (3) pirított szójabab (1) piros pesto (1) pisztráng (2) pisztráng pástétom (1) pite (3) pite tészta (1) pizza (1) pöfeteg (1) polenta (3) ponty (2) pontygombóc (1) pontyszelet (1) póréhagyma (2) puding (1) puliszka (1) pulyka (2) pulykacomb (1) pulykamell (2) puszedli (1) quiche (1) r.Gyümölcs (1) rák (1) rákkeltő anyagok grillezéskor (1) rakott (1) rakottétel (1) ratatouille (1) ravioli (3) reggeli (5) répa (8) répaforma (1) répakrémleves (1) répaturmix (1) rétes (4) rétestészta (2) ricotta (2) rizottó (1) rizs (5) rizsgombóc (1) rizstészta (1) rókagomba (1) ropogós (1) rozmaring (7) ruccolás-paradicsomos pesto (1) rukkola (2) sáfrány (1) sáfrányos szeklice (1) sajt (13) sajtchips (1) sajtmártás (3) sajtos burgonya (1) sajtos krumpli (1) sajtszuflé (1) sajttorta (1) saláta (11) salsa (2) sárgamustár (1) sárgarépa (1) saslik (2) sertés (9) sertéscomb (2) sertéshús (1) sonka (6) sör (1) sorbet (2) sós (1) sós palacsinta (1) spagetti (3) spárga (2) spenót (13) spenótos fettucine (1) spenót leves (1) steak (1) süllő (1) sültalma (1) sülthal (1) sült paprikakrém (1) sütemény (1) sütőtök (1) sütőtökpüré (1) szagtalanítás (1) szalonna (5) szardella (1) szárítottparadicsom (1) szárított paradicsom (3) szárnyas (3) szarvasgomba (1) szegfűbors (1) szegfűszeg (1) szendvics (1) szendvicshús (1) szerecsendió (2) szezám (1) szezámmag (4) szezámos (1) szilva (3) színesbors (1) szójabab (3) szójaszósz (5) szőlő (3) szőlőszirup (1) szuflé (1) szüret (1) tabbouleh (1) tagliatelle (3) Takács Lajos (1) takarítás (2) tarja (1) tárkony (1) tea (1) tehéntúró (1) tejberizs (1) tejföl (1) tejszín (8) tejszínes burgonya (1) téli édesség (1) tempura (1) tengeri hal (2) tengeri halfilé (1) tészta (15) tésztaétel (1) tésztakosárka (1) tócsni (1) tofu (1) tojás (20) tojás aszpik (1) tök (2) tőkehalmáj (1) tökmag (1) töltött káposzta (1) töltött karalábé (1) tonhal (2) tonhalkrém (1) tönkölybúza (1) torchetti (1) torma (1) torta (2) tortellini (2) tortilla (1) turmix (1) túró (13) túrófánk (2) túrókrém (3) uborka (2) újburgonya (2) újhagyma (1) újkrumpli (2) ünnep (1) üvegtészta (1) vacsora (10) vadlazac (1) valentin (1) vanília (1) vaníliakrém (1) vargánya (8) vitaminok (1) vörösbor (3) vöröshús (1) vöröslencse (1) wasabi (3) wok (3) zabpehely (6) zabpehelykeksz (1) zeller (7) zellerszár (2) zellerszár krémleves (1) zöldbab (1) zöldborsó (3) zöldborsókrémleves (2) zöldborsóleves (1) zöldség (9) zöldségkosárka (1) zöldségleves (1) zöldségtöltelék (1) zöld curry (1) zöld tea (1) zsemle (1) zúza (1) zúzabrassói (1)

Receptek az üzenőfaladon

konyha

 

Hoxtton

HTML

Takács Lajos újragondolt töltött káposztája!... Avagy miért is kellene nehéznek lennie a karácsonyi menünek?

2013.12.21. 15:53 | Illatok | Szólj hozzá!

Töltött káposzta roppant mód szokatlan hozzávalókkal, viszont mégis harmóniában, sőt ízélményben tökéletesre fejlesztve...

A sertéshús elkészítési módjainak csak a képzeletünk szabhat határt. Nem véletlen, hogy a csúcsgasztronómiát képviselő séfek kínálatában is egyre gyakrabban előfordul.

Az új és vadul csengő hozzávalók használatához azonban  nagyfokú nyitottságra is szükségünk van. Így már az elején arra kérem hagyománykedvelő olvasóimat, hogy egy pillanatra engedjék be magukba ezt az új ötletet, még ha nem is kóstolnák meg. :) 

Mandarin...ananász...rizspehely...fülaszpik...és gyoza kolbásszal töltve!

Ajaj, hogy lesz ebből töltött káposzta??? 

SAM 6625

Print

Címkék: sertéshús töltött káposzta vöröshús Takács Lajos Lacipecsenye Agrármarketing Centrum

Rozmaringos sütőtökpürével töltött tortellini

2013.11.04. 10:19 | Illatok | Szólj hozzá!

Az érett, jól megsült tök a legfinomabb őszi-téli csemegék egyike, ráadásul igen egészséges táplálék.

  • Elsősorban a nyálkahártyák gyulladásaira van gyógyító hatása.
  • A benne lévő kálium elősegíti a vér tisztítását. 
  • A vitamintartalma miatt ajánlott a fogyasztása a pattanásos bőrre.
  • Töklé fogyasztásával csökkenthetőek az asztmás rohamok, valamint az allergikus tüsszögés és köhögés.
  • A benne lévő lutein nevű karotinoid csökkenti a sárgafolt-elfajulás kockázatát, de más szembetegségek - például a szürkehályog - kialakulását is megelőzi. A lutein segít abban, hogy megőrizd látásod élességét.

 

Rozmaringos sütőtökpürével töltött tortellini...

SAM 6491

Print

Címkék: sütőtök tészta rozmaring fűszervaj tortellini sütőtökpüré

Puszedli gesztenyével és kókusszal

2013.10.30. 09:52 | Illatok | 2 komment

Meghatározó gyermekkori emlék sokunknak, az akkor talán egyetlen gesztenyés édesség amivel találkoztunk, a gesztenyepüré. Sosem szerettem. Talán, mert az a püré nem is gesztenyéből készült, vagy csupán jobban vonzott a mennyei, kézzel felvert tejszínhab a tetején, a közepén, és az alján. Csak sok évvel később tettem újabb kísérletet a gesztenyével való barátkozásra. Egy utcai árus sült gesztenyéje hozta meg a csodát. Imádtam. Legfinomabb, ha egy kis mézzel megcsurgatjuk. 

Ez az őszies, télies hangulatot idéző puszedli nagyon gyorsan és könnyen elkészíthető. Kiváló kísérője egy finom teának, vagy egy gesztenyés forrócsokinak. 

Gesztenyés, kókuszos puszedli...

SAM 6432

Print

Címkék: méz gesztenye kókusz puszedli fahéj

Szüreti borkorcsolyák

2013.10.16. 11:33 | Illatok | Szólj hozzá!

Az ősz legjellegzetesebb időszaka a szüret. A nagy gazdaságokban hosszú napokon át tartó, szorgos és kimerítő munka, míg kisebb családi gazdaságokban akár összeszervezhető családi, baráti munkaerővel, finom ételek, borok, és pálinkák társaságában.

Ennek jegyében készítettem két kecskesajtos borkorcsolyát és egy borzselét.

Mint ismeretes már számomra is a kecskesajtokhoz egy jó sauvignon blanc, vagy más száraz, friss savérzetű, intenzív aromájú fehérborok, pinot gris, kéknyelű, könnyebb villányi hárslevelű (vörösek közül talán a pinot noir és a kékfrankos) illenek.

A borokhoz önmagában nem értek. Csakis az ízérzékelésem vezérel. Engem úgy igazán egy Irsai Olivér vagy egy könnyű rozé bor mindig el tud csábítani.

Szüreti borkorcsolyák...

  • Kecskesajtos, szőlős borkorcsolya
  • Olívás, kecskesajtos borkorcsolya
  • Vörösborzselé

szolo4

Print

Címkék: szüret ősz bor szőlő kecskesajt borkorcsolya

Olívás-cukkinis-aszalt paradicsomos zsemle

2013.09.26. 12:24 | Illatok | Szólj hozzá!

Mielőtt elindulnánk a pékségbe friss, meleg pékáruért, gondoljuk végig mi magunk olykor miért ne készíthetnénk el kedvenc ízvilágunkkal? Sőt akár fél óra alatt... 

Olívás-cukkinis-aszalt paradicsomos, mediterrán zsemle...

SAM 5961

Print

Címkék: cukkini zsemle szárított paradicsom olíva bogyó mediterrán zsemle

Ricottás csirkesaláta

2013.09.24. 17:50 | Illatok | Szólj hozzá!

Megigéz a napsütés! Nehéz ellenállni neki. Egyszerűen lehetetlen nem mosolyogni, ha süt a nap. Melegíti a bőrödet és érzed, mintha feltöltenének, mint egy akkumulátort. Így szinte az egész napot fényárban töltöttem, bízva abban, hogy kellően elegendő D vitamint, és boldoggá tevő napsugarakat szívjak magamba. Aki csak teheti, raktározzon belőle! Idő hiányában egy gyorsan elkészíthető salátát gondoltam ki.

Ricottás, bazsalikomos csirkesaláta szárított paradicsommal...

SAM 5928

Print

Címkék: csirke saláta ricotta szárnyas bazsalikom szárított paradicsom csirkecomb filé

Őzláb és vargánya tagliatelle

2013.09.13. 16:15 | Illatok | Szólj hozzá!

Ősz van. Minden szépségével és kellemetlenségével együtt. Mégis ez az évszak nyújtja számomra a legfinomabb ízeket. Itt a gomba invázió! Szerencsés helyen lakom, a Bakony szívéhez közel, ahonnan mindig érkezik számomra egy kis meglepetés csomag, imádott barátom jóvoltából. Ezúton is köszönöm neki!!! Most őzlábat és finom vargányákat leltem a kosárban. Egy ruccolás-paradicsomos pestos tagliatelle-t dobtam fel általuk

Őzláb és vargánya tagliatelle...

SAM 5777

Print

Címkék: csirke gomba tagliatelle pesto pasta őzlábgomba ruccolás-paradicsomos pesto piros pesto

Őszies ropogós

2013.09.12. 14:09 | Illatok | Szólj hozzá!

A városomban (Pápa) most kezdődik egy kellemesnek ígérkező borfesztivál. A borról a sajtok jutnak az eszembe..., a sajtokról pedig a dióra, majd a szőlőre visznek át a gondolataim. És így kerek az egész. Őszies ropogós finomságot készítettem mindent belerejtve, amit csak egy borkorcsolyának el tudok képzelni.

Gorgonzolás-diós keksz...

SAM 5721

Print

Címkék: dió sajt keksz gorgonzola ropogós

Tabbouleh - bulgursaláta

2013.09.10. 17:14 | Illatok | Szólj hozzá!

Bár azt hittem lezártam a nyarat és bele kell vetnem magam az őszi teendőkbe (akárcsak, mint egy új év kezdésének érzése), de váratlan gyors szervezés során a barátnőimmel elindultunk egy kis tengerparti nyaralásra. Egy hét vidámság, napfény, homokos tengerpart, finom ételek és csavargás. Ezúton köszönöm a csodás élményeket Lányok!

Bár a horvát konyhát alapvetően nem preferálom, igazából egyetlen kincs számomra, hogy nagyon sok halat, tengeri finomságot fogyaszthatok ilyenkor. Ízviláguk egyszerű, mégis kifogástalan. Ráadásul a spliti halpiac egy sarokra volt a szállásunktól. A mostani recept viszont semmilyen kapcsolatban nem áll ezen élményekkel. Egy gyors saláta receptet, a tabbouleh-t készítettem saját fűszerkombinációval, friss, ropogós, pikáns hozzávalókkal.

Tabbouleh - bulgursaláta...

SAM 5666

Print

Címkék: menta bulgur tabbouleh petrezselyem

Szilvás csirkehús pástétom

2013.08.30. 17:22 | Illatok | Szólj hozzá!

Vannak a ,,gyümölcsöt hússal ellenzők" tábora, és akik szeretik az effajta ízkavalkádot. Én az utóbbiak táborát erősítem. Ezen a hétvégén jön vissza a nyári meleg, és remélhetőleg a grillsütőket sem tette el senki. Ezt a receptet is érdemes kipróbálni. Grillezett kápia paprika sült baconnel és a fanyar-édeskés nyár végi kékszilva toszkán fűszerezésű pástétommal.

Jó választás előételnek, vagy éppen kímélő vacsorának.

Szilvás csirkehús pástétom sült kápiapaprikába töltve...

SAM 5487

Print

Címkék: szilva szalonna bacon kápia paprika csirkehús pástétom

Rozmaringos birkamáj

2013.08.27. 18:42 | Illatok | 1 komment

Amellett, hogy finom, a máj sok egyéb pozitívummal is rendelkezik, például remek vitaminforrás.

A-vitamin bőven van a liba- és csirkemájban, valamint egyes halak májában, B1 a sertésmájban, B6 főleg a csirkében, C-vitamin a borjú- és csirkemájban, E-vitamin szintén a borjúban és a csirkében, de ezek rengeteg folsavat, vasat és cinket is tartalmaznak, emellett jó kalcium- és káliumforrások is. A máj az egyik legfontosabb szerve az anyagcserének, ezért feltételezik, hogy sok mérgező anyagot tartalmaz, emellett túl magas az A-vitamin-tartalma (az A-vitamin túladagolása szélsőséges esetben mérgezéshez vezethet). A máj valóban átengedi magán a különböző méreganyagokat, azonban nem tárolja őket - ellentétben a méreganyagok lebontásához szükséges vitaminokkal. Az A-vitamin felhalmozódás maradt tehát, mint veszélyforrás. (forrás: Tafelspicc gasztro)

Rozmaringos birkamáj fehérboros, tejszínes gombával...
 SAM 5376

Print

Címkék: gomba máj tejszín fehérbor rozmaring birkamáj

Szerecsendiós túrós lepényke

2013.08.26. 17:32 | Illatok | Szólj hozzá!

Lágyan fűszeres, könnyű egytálétel, amely vacsorának is tökéletes választás, és mindössze 15-20 perc alatt el is készül. Csodás finomságokat rejt magában: cukkini, brokkoli, mozzarella, hagyma, sonka, túró...

Szerecsendiós túrós lepényke...

SAM 5295

Print

Címkék: túró lepény felfújt szerecsendió

Zöld curry leves

2013.08.23. 13:14 | Illatok | Szólj hozzá!

Imádom a keleties ízek harmóniáját. Ez a nyárias leves igen gazdag tartalommal és ízorgiával rendelkezik. A zöld curry erőssége miatt bánjunk vele óvatosan, de mégse féljünk saját ízlésünk szerint adagolni a hozzávalókat.

Zöld curry leves...

SAM 5190

Print

Címkék: leves spenót szójaszósz rizstészta zöldségleves zöld curry ceruza bab bébi répa

Hajdinasaláta

2013.08.07. 12:07 | Illatok | Szólj hozzá!

Könnyű egytálétel nyers zöldségekkel tarkítva, és pikáns fűszerezéssel illatosítva.
A mustáros ízekhez kedvelt zöldségeim: az uborka és a répa. Nyáron minden kerti finomság az ölünkbe hullik, hagyjuk meg a maguk valójában, frissen és ropogósan. A hajdina kellemesen édeskés íze tökéletes párosítás köretként, valamint nagyon jótékony hatású a szervezetünkre is.

(Hajdina): Napjainkban a reformtáplálkozás hívei terjesztése által egyre népszerűbb lesz. Tápértékét jellemzően a szénhidráttartalma adja, de a hagyományos gabonaféléktől eltérően a hajdina rosttartalma kiemelkedő. Aminosav-összetételét tekintve is sokkal kedvezőbb. Magas a kalcium- és magnéziumtartalma, és az sem elhanyagolható, hogy magas a káliumtartalma, míg nátriumban meglehetősen szegény. Emellett igen értékes vitaminforrás (E-, B1- és B2-vitaminok) illetve flavonoid és rutin (P-vitamin) tartalma miatt többek között pl. a sugárkezelések okozta egészségkárosodásnak is kiváló gyógyszere. (nosalty.hu)


Hajdinasaláta mézes-mustáros csirkével...

SAM 5100

Print

Címkék: csirke saláta méz mustár hajdina csirkecomb filé hajdinasaláta

Könnyed nyári köretek

2013.07.29. 16:59 | Illatok | Szólj hozzá!

A nyári melegben sokszor étvágytalansággal küzdünk, pedig energiára nagy szükségünk van. Javaslom mindig, hogy fogyasszunk minél több, friss idény zöldséget és gyümölcsöt. Mértékletes és könnyed fogásokkal érdemes kiváltani a nehéz ételeket. Természetesen napunk kísérőjeként, sok folyadékkal. A zöld teára és a natúr vízre esküszöm. De ha pihenéssel töltjük éppen a napjainkat, akkor egy kellemes hosszúlépéssel még a hangulatunkon is javíthatunk.

Bármilyen salátát, idény zöldséget készíthetünk a húsok mellé. Többségét akár nyersen, egy kellemes fűszerezésű öntettel tálalhatjuk is. Ajánlom a citrom és a friss fűszerek használatát. 

Korianderes csirkecomb sült apró újburgonyával, és gyömbéres, balzsamecetes céklával...

SAM 4982

Print

Címkék: citrom bazsalikom csirkecomb koriander cékla újburgonya nyári köretek

Céklakrémleves

2013.07.25. 13:08 | Illatok | Szólj hozzá!

A céklának sosem tudok ellenállni. Talán ez az egyetlen olyan zöldség, amelynek fogyasztásakor úgy érzem kicsattanok az egészségtől. Rendkívül finom és a sok jótékony hatása megkérdőjelezhetetlen.

Céklakrémleves...

SAM 4923

Print

Címkék: leves cékla krémleves céklakrémleves

Kapros lecsó

2013.07.23. 15:05 | Illatok | 1 komment

Nyári étel lévén minden hozzávalót le lehet szedni a kertben. Legalábbis, ha van konyhakert. Természetesen ilyenkor a piacokon is nagyon jó áron lehet hozzájutni a friss zöldségekhez. A múlt hetet a szüleimnél töltöttem, és a kertükben minden földi jó megtalálható. A hőségben egy könnyed húsmentes kaporral fűszerezett lecsót készítettem.

Ahány ház annyi szokás! Szerintem bármivel feldobható ez az alaprecept. Szalonnával, kolbásszal, májjal, egyéb zöldségekkel, tojással, más fűszerekkel. Kedvünkre alakíthatjuk, az ízlés szab határt!

Kapros lecsó...

SAM 4712

Print
· 1 trackback

Címkék: paradicsom paprika kapor lecsó nyári étel lecsópaprika

Juharszirupos áfonya sorbet

2013.07.19. 10:00 | Illatok | Szólj hozzá!

Lassan egy hete élvezem a családi együttlétet, amelyben nekem ritkán van részem, mivel elköltöztem messze távol az Alföld déli csücskéből. Ami ennek a vidéknek nagy előnye, (persze sok minden más mellett), hogy közel van Erdély. Nagyon sok finomsághoz könnyebben, gyorsabban jutunk hozzá. Most például frissen szedet áfonyát kaptunk. Mivel kezd megint nyáriasra fordulni az idő, gyorsan készítettem egy frissítő áfonya sorbet-et. Mentával és citromfűvel fűszereztem, és juharsziruppal édesítettem. Friss, tömény gyümölcs, hűsít és egészségesebb desszert.

Juharszirupos áfonya sorbet...

SAM 4804

Print

Címkék: édesség fagyi áfonya desszert juharszirup sorbet

Az illatos rozmaring

2013.07.12. 10:30 | Illatok | Szólj hozzá!

Elcsábított a hatalmasra nőtt a rozmaring bokrom jellegzetes illata. Levágtam pár ágacskát, és eköré gondoltam ki a többi alapanyagot. Pulykahúsos, erdei gombás főételt, egy laza balzsamecetes lilaburgonyából készült salátával. 
Nyáriassá varázsoltam az amúgy számomra télies hangulatú fasírtot.

Rozmaringos-gombás fasírt balzsamos lilaburgonya salátával...

SAM 4494

Print

Címkék: rozmaring fasírt burgonyasaláta gombás fasírt lilaburgonya

Levendulás keksz

2013.07.11. 09:30 | Illatok | Szólj hozzá!

Ma éppen hazafelé tartok a szülővárosomba. Legalább fél év telt el, hogy újra átölelhetem a szüleimet, és felhőtlen, boldog pillanatokat éljek meg velük. Nagyon várom az együttlétet, a közös programokat és élményeket. Találkozom az én édes drága barátnőimmel is végre, és személyesen tudunk mindenről csacsogni, ami történt velünk mostanában. Biztosan szívemet megtöltve térek vissza, és mint mindig fájdalmas lesz a búcsúzás. 

Ez a keksz ideális ropogtatnivaló az útra, és igenis jár ez a kényeztetés, mert ma van a névnapom. Bár ajándékként viszem, azért én is elcsábulok és falatozgatok belőle. 

A levendulát szinte mindenhez fel lehet használni a konyhában. Sütemények, fagyik, krémek, sült húsok, vajak fészereként is. A lényeg a harmónia: ,,éppenhogy elég" adagolása. Ne nyomjuk el erőteljes ízével az ételünk karakterét. Legyen fűszer, alkotóelem, és utóíz. Fantasztikus élményt érhetünk el vele.

A receptleírás előtt egy kedves barátom, Németh Péter levendulás képeit szeretném ezúttal megosztani veletek, amelyeket az idei Tihanyi Levendula Fesztivál alkalmával készített.

Csodásak, érdemes elmerülni bennük! 

Peter Nemeth Photography - Lavender

Levendulás, lime-os keksz...

SAM 4683

Print

Címkék: levendula zabpehely lime levendulás keksz

Krémsajtos torchetti

2013.07.10. 10:22 | Illatok | Szólj hozzá!

Lágy krémsajttal bolondítottam meg a húsos zöldségragut, amelyet egy fálykaformájú olasz tésztával, a torchettivel tálaltam. 

Friss fűszerek, ropogós kalifornia paprikák, illatos gombák, zaftos paradicsom, sült csirkecombfilék, és lágy krémsajt...

Krémsajtos torchetti...

SAM 4223

Print

Címkék: olasz tészta bazsalikom csirkecomb krémsajt csirkecomb filé torchetti

Pihentető napok erdei miliőben

2013.07.08. 13:13 | Illatok | Szólj hozzá!

Volt szerencsém pár napot kedves barátaim invitálására a bakonyi házukban, erdei miliőben eltölteni. Pihentető, regeneráló, lélekkisimító hatása megkérdőjelezhetetlen. Ami először elvarázsolt, az a hihetetlen sok pillangó, amelyek játékosan cikáznak körülötted. Szellő lengette, égbe nyúló fák, a csicsergő madarak, a vadak nesze töri meg a csendet. Kirándulásra, horgászatra, gombászásra egyaránt lehetőségünk volt. Mégis a fáradt napok után volt, hogy csak jól esett elnyúlni a teraszon egy pohár bor társaságában. 

Az élményeimről pár képet megosztottam a facebook oldalamon: 

Pihentető napok erdei miliőben

 

Egy könnyed krémlevest készítettem, friss vargányával, hűen az erdei színekhez, és ízekhez.

Chilis zöldborsókrémleves vargányával...

 SAM 4339

Print

Címkék: gomba vargánya zöldborsó krémleves zöldborsókrémleves

Meggyes-mascarponés pite

2013.07.04. 11:47 | Illatok | Szólj hozzá!

A pitében az a jó, hogy bármilyen idénygyümölccsel megtölthetjük, a variációk száma végtelen. A pite lényegét mindig a töltelék adja.
Most a meggyre esett a választásom, mert rengeteget kaptam belőle egy kedves ismerősömtől. Többségében desszertekhez használom fel, de biztosan készíteni fogok egy-két üveg lekvárt is.

Meggyes-mascarponés pite...

SAM 4293

Print
· 1 trackback

Címkék: pite mascarpone meggyes pite pite tészta

Spenótos fettuccine

2013.06.29. 10:00 | Illatok | Szólj hozzá!

Amikor lehangolt vagyok, szomorú, és kedvetlen, mindig valami olaszos, tartalmas tésztához jön meg a kedvem. Mintha ettől kapna boldogsághormont a szervezetem. Lássuk be, mégsem egy tömény édesség, azzal rosszabbul járnék... Minden falat mennyei zaftos, zöldséges, füstös. Persze vidám napokra is úgyanúgy ajánlom! Tökéletes egy könnyed nyári estén baráti társaságnak tálalva.

Spenótos fettuccine...

SAM 4012

Print

Címkék: spenót tészta cukkini olívabogyó fettuccine spenótos fettucine

Mille-feuille, kicsit másképpen

2013.06.28. 15:23 | Illatok | Szólj hozzá!

Egy kis párizsi hangulatot hoztam nektek, a franciák krémesével. A Mille-feuille (mill följ) karamellizált leveles tésztából és cukrászkrémből áll, ami gazdagítható bármilyen idény gyümölccsel is. Az én választásom a meggyre esett, mert imádom a fanyar ízvilágát, de azért ellensúlyoztam egy általam készített mascarponés krémmel.

Ropogós, krémes, édes és savanykás. Az ellentétek kavalkádja! 

Meggyes mille-feuille...

SAM 4075

Print

Címkék: meggy krémes francia krémes mille-feuille karamellizált krémes