A rossz napok után végre újra napsütésre ébredtünk. A mai nap kertészkedéssel, házkörüli munkákkal telik, így egy gyorsan elkészíthető, könnyű, de mégis laktató ebéddel készültem. Friss póréhagyma és újhagyma keveréke illatos füstöltszalonnával megspékelve.
Hozzávalók 2 személyre:
- 2 szál póréhagyma
- 4 szál újhagyma
- kevés vaj
- fél liter zöldség alaplé
- só
- bors
- tárkony
- 150 g natúr joghurt
- 12 dkg liszt
- 5 dkg vaj
- 2 evk.hideg víz
- 1 tojás
- 3 evk. tejföl
- 1 evk. liszt
- 2 dkg sajt
- 2 szelet szalonna
- 2 szelet sonka
- mini kosárforma (lehet muffin is)
- olaj vagy vaj a kikenéséhez
Elkészítés: A tésztával kezdünk. A lisztet a vajjal összemorzsoljuk, picit sózzuk, hozzákeverjük a hideg vizet, és min. fél órára a hűtőbe tesszük. A hagymákat karikára vágjuk, kevés vajon megdinszteljük, majd felöntjük az alaplével és megfőzzük. Kb. 10-15 perc után turmixgépbe átszedjük kevés lével a hagymákat. Összeturmixoljuk, hozzáadjuk a joghurtot, majd még egy kis alaplével könnyíthetünk rajta. Kicsit sózzuk, borsozzuk, tárkonnyal fűszerezzük. A pitékhez a formákat kivajazzuk, a kinyújtott és kör alakúra vágott tésztát belenyomkodjuk. Elkészítjük a tölteléket. A szalonnát és a sonkát lepirítjuk, majd a zsírból kiszedjük. A tojást, a tejfölt, a lisztet összekeverjük, reszelünk bele sajtot, fűszerezzük sóval, borssal, tárkonnyal. A sonka felét hozzá keverjük. Beletöltjük a kosárkákba 3/4 részéig. Előmelegített sütőben 190C°-on sütjük kb. 20 percig, viszont 10 percnél kivesszük és megszórjuk még sonkával. Ha kész tálaljuk a leves mellé.