A burgonyafánkot még anyukámtól tanultam. Mi élesztő nélkül csináljuk. Nagyon sokféleképpen elkészíthető és fűszerezhető. Előételnek vagy köretnek tálalhatjuk.
Hozzávalók 2 személyre:
- 2 db csirkemell rész (kb. 15 dkg/db)
- 1-1 cm-es darab fűszeres camembert
- só
- bors
- 2 gerezd fokhagyma
- 3 db krumpli (kb. 25 dkg)
- 1 tojás
- kb. 10 dkg liszt
- pici tej
- 1 tk. vaj
- szerecsendió
- 2 dkg trappista
- 2 dkg camembert
- 1dl tejszín
Elkészítés: A krumplit megpucoljuk, felkockázzük, sós vízben feltesszük főzni. A csirkemelleket középen bevágjuk, megsózzuk, borsozzuk és beletöltjük a camembert-et. Hústűvel összezárjuk. Serpenyőben kevés olajon mindkét oldalát lesütjük, majd vizet öntünk alá és fedő alatt pároljuk. Közben a krumpli megfőtt, kitesszük egy tálba, kevés tejjel és a vajjal összetörjük, szinte habosra. Hozzáadjuk a tojást és fokozatosan a liszttel (ehhez szórjuk a szódabikarbónát) összekeverjük. Akkor jó, ha az edény falára nem ragad oda. Hozzáadunk őrölt szerecsendiót, 1 gerezd aprított fokhagymát (fokhagymanyomóval is jó). Hagyjuk picit állni. A mártáshoz veszünk el a húsléből (amiben párolódik a csirkemell) egy másik serpenyőbe. Hozzáadjuk a sajtokat, a tejszínt és lassű tűzön addig keverjük, amíg besűrűsödik. Szintén beleaprítunk egy gerezd fokhagymát és picit borsozzuk. Közben olajban kisütjük mindkét oldalára fordítva aranybarnára a fánkokat. Felitatjuk az olajat és már tálalható is.