Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Egy kis bepillantás a konyhámba, ahol szenvedéllyel töltöm az időmet. Ízeket, illatokat, látványt kreálok saját és környezetem örömére. Szeretettel invitállak...

Magamról

Érdekességek

Keresőszavak

5 perces fánk (1) áfonya (4) afrikai harcsa (1) Agrármarketing Centrum (1) alkohol (1) alma (4) almabor (1) amerikaipalacsinta (1) amerikai palacsinta (1) ananász (1) ananász salsa (1) ánizs (1) apróhal (1) aszalt szilva (5) aszpik (1) avokádó (5) azték zsálya mag (1) bab (1) babérlevél (1) bacon (8) Balaton (1) Balatonfüred (1) balzsamecet (3) banán (1) barack (1) barbecue (2) barnarizs (1) bazsalikom (13) BBQ (3) bébi répa (1) bélszín (1) besamel (1) birkamáj (1) birsalma (1) Blikk Nők (1) Blikk Nők fókuszban (1) Blikk Nők megjelenés (1) blini (2) bor (2) borcsokoládé (1) borkorcsolya (1) boróka (1) borókabogyó (1) borsikafű (1) borsó (2) borsóleves (1) brassói (1) brie sajt (1) brokkoli (10) buggyantott tojás (1) bulgur (2) burgonya (13) burgonyafánk (2) burgonyasaláta (1) camembert (4) cékla (3) céklakrémleves (1) ceruzabab (3) ceruza bab (1) chedar (1) cheddar (4) chili (8) chutney (1) cicege (1) citrom (8) citrombors (2) citromfű (1) citrommártás (1) citrus (1) citrusos saláta (1) csabai (1) csabai kolbász (1) csabai kolbászfesztivál (3) csicseriborsó (1) csiperke (2) csíra (1) csirke (44) csirkecomb (5) csirkecomb filé (3) csirkehús pástétom (1) csirkemáj (3) csirkemell (9) csirkemuffin (1) csirkerizottó (1) csirkeszárny (3) csirkés szendvics (1) csokis kuglóf (1) csokoládé (2) csokoládékrém (1) csontleves (1) csülök (1) cukkini (21) cukor (1) curry (6) darálthús (7) darált hús (1) desszert (6) dió (6) diós kecskesajt (1) ebéd (8) ecet (2) édesburgonya (1) édeskömény (1) édessavanyú (2) édesség (4) előétel (4) ementáli (1) eper (3) eperpüré (1) erdeigomba (1) erdeigyümölcs (1) erdei gyümölcs (1) étcsokoládé (1) fagyi (2) fagyi helyett (1) fahéj (6) falafel (1) fánk (2) farsang (1) farsangi fánk (1) fasírt (5) fehérbor (3) fehércsokoládé (1) feketekagyló (1) felfújt (2) fesztivál (1) fettuccine (1) főétel (8) fogas (1) fokhagyma (8) fokhagymamártás (1) Fókuszban rovat (1) foodpanda (1) főzelék (1) főzőkolbász (1) francia krémes (1) füge (2) fürjtojás (2) füstölt lazac (1) füstölt sonka (1) fűszer (1) fűszeres palacsinta (1) fűszervaj (2) garnéla (3) gesztenye (2) gesztenyekrém (1) gnocchi (1) gomatöltelék (1) gomba (21) gombaleves (1) gombamártás (1) gombás fasírt (1) gombóc (1) gorgonzola (1) gourmet (1) gránátalma (2) gránátalma mártás (1) grill (4) grillcsirke (1) grillezés (1) grill kolábsz (1) gyömbér (7) gyöngyhagyma (1) gyümölcs (4) gyümölcsrizs (1) gyümölcssaláta (1) hagyma (3) hajdina (1) hajdinasaláta (1) hal (6) halfilé (1) halgombóc (1) halmáj (1) halpástétom (3) hal csőben sütve (1) hamburger (1) harcsa (1) homár (1) húsgombóc (3) húspogácsa (1) hústorta (1) húsvét (2) hűtő (1) india (1) jázminrizs (1) jazminrizs (1) jázmin rizs (1) jégkrém (1) joghurt (2) juharszirup (1) juhtúró (2) kacsa (5) kacsacomb (1) kacsahús (1) kacsahúsleves (1) kacsamáj (4) kacsamell (3) kacsaszárnytő (1) kagyló (1) kakukkfű (3) kápiapaprika (1) kápia paprika (1) kapor (4) káposzta (1) káposztasaláta (1) karácsonyi ajándék (1) karácsonyi kuglóf (1) karácsonyi süti (1) karaj (1) karalábé (1) karamellizált krémes (1) karfiol (1) kecskesajt (5) kecskesaj krémleves (1) kekáposzta (1) kéksajt (3) keksz (4) kelbimbó (1) keleties fűszer (1) keletifűszer (1) kelttészta (1) kesudió (1) keszeg (1) ketchup (1) kifli (2) kínai (1) kókusz (4) kókuszdió (1) kókuszos panna cotta (1) kókusz csók (1) kolbász (4) köles (3) kölesgombóc (1) kölespuding (1) koleszterin (1) kömény (1) konyhaipraktika (1) koriander (5) körte (4) körtekrémleves (1) körtelekvár (1) körtesaláta (1) krémes (1) krémleves (14) krémsajt (7) krumpli (10) krumplifánk (1) krumplipüré (1) krupmli (2) kuglóf (1) kukorica (2) kuszkusz (1) Lacipecsenye (1) lapcsánka (1) lazac (4) lecsó (2) lecsópaprika (1) lekvár (1) lencse (1) lenmag (3) lepény (1) levelestészta (1) leveles tészta (2) levendula (3) levendulás keksz (1) leves (15) lilaburgonya (1) lilahagyma (1) lilakáposzta (1) lime (5) limonádé (1) magok (1) máj (3) májpástétom (1) mák (3) makaróni (1) mák mousse (1) mandarin (2) mandula (4) mandulás kuglóf (1) mangó (1) mangó chutney (1) marcipán (1) marha (3) marhagombóc (1) marhahús (2) marhahúsgombóc (1) mártás (2) mascarpone (2) mediterrán zsemle (1) medvehagyma (12) meggy (2) meggyes pite (1) menta (4) metélőhagyma (4) méz (17) mézeskalács illat (1) mézes répa (1) mille-feuille (1) mogyoró (2) mogyoróolaj (1) mogyoróvaj (1) mozarella (1) mozzarella (1) muffin (1) mustár (5) napraforgó (1) narancs (6) narancsos kuglóf (1) narancsos mustár (1) nektarin (1) nyári étel (1) nyári köretek (1) nyúl (1) nyúlhús (1) nyúlragu (1) olasz tészta (1) oldalas (1) olíva (1) olívabogyó (2) olíva bogyó (5) omlett (2) ősz (1) őzláb (1) őzlábgomba (1) padlizsán (12) palacsinta (6) pannacotta (1) panna cotta (1) pappardelle (1) paprika (8) paprikakrém (1) paradicsom (11) paradicsomszósz (1) parmezán (5) pároltzöldség (1) párolt káposzta (1) pasta (1) pástétom (1) pecsenye kacsamáj (1) pékáru (1) penne (1) pesto (4) petrezselyem (3) pirított szójabab (1) piros pesto (1) pisztráng (2) pisztráng pástétom (1) pite (3) pite tészta (1) pizza (1) pöfeteg (1) polenta (3) ponty (2) pontygombóc (1) pontyszelet (1) póréhagyma (2) puding (1) puliszka (1) pulyka (2) pulykacomb (1) pulykamell (2) puszedli (1) quiche (1) r.Gyümölcs (1) rák (1) rákkeltő anyagok grillezéskor (1) rakott (1) rakottétel (1) ratatouille (1) ravioli (3) reggeli (5) répa (8) répaforma (1) répakrémleves (1) répaturmix (1) rétes (4) rétestészta (2) ricotta (2) rizottó (1) rizs (5) rizsgombóc (1) rizstészta (1) rókagomba (1) ropogós (1) rozmaring (7) ruccolás-paradicsomos pesto (1) rukkola (2) sáfrány (1) sáfrányos szeklice (1) sajt (13) sajtchips (1) sajtmártás (3) sajtos burgonya (1) sajtos krumpli (1) sajtszuflé (1) sajttorta (1) saláta (11) salsa (2) sárgamustár (1) sárgarépa (1) saslik (2) sertés (9) sertéscomb (2) sertéshús (1) sonka (6) sör (1) sorbet (2) sós (1) sós palacsinta (1) spagetti (3) spárga (2) spenót (13) spenótos fettucine (1) spenót leves (1) steak (1) süllő (1) sültalma (1) sülthal (1) sült paprikakrém (1) sütemény (1) sütőtök (1) sütőtökpüré (1) szagtalanítás (1) szalonna (5) szardella (1) szárítottparadicsom (1) szárított paradicsom (3) szárnyas (3) szarvasgomba (1) szegfűbors (1) szegfűszeg (1) szendvics (1) szendvicshús (1) szerecsendió (2) szezám (1) szezámmag (4) szezámos (1) szilva (3) színesbors (1) szójabab (3) szójaszósz (5) szőlő (3) szőlőszirup (1) szuflé (1) szüret (1) tabbouleh (1) tagliatelle (3) Takács Lajos (1) takarítás (2) tarja (1) tárkony (1) tea (1) tehéntúró (1) tejberizs (1) tejföl (1) tejszín (8) tejszínes burgonya (1) téli édesség (1) tempura (1) tengeri hal (2) tengeri halfilé (1) tészta (15) tésztaétel (1) tésztakosárka (1) tócsni (1) tofu (1) tojás (20) tojás aszpik (1) tök (2) tőkehalmáj (1) tökmag (1) töltött káposzta (1) töltött karalábé (1) tonhal (2) tonhalkrém (1) tönkölybúza (1) torchetti (1) torma (1) torta (2) tortellini (2) tortilla (1) turmix (1) túró (13) túrófánk (2) túrókrém (3) uborka (2) újburgonya (2) újhagyma (1) újkrumpli (2) ünnep (1) üvegtészta (1) vacsora (10) vadlazac (1) valentin (1) vanília (1) vaníliakrém (1) vargánya (8) vitaminok (1) vörösbor (3) vöröshús (1) vöröslencse (1) wasabi (3) wok (3) zabpehely (6) zabpehelykeksz (1) zeller (7) zellerszár (2) zellerszár krémleves (1) zöldbab (1) zöldborsó (3) zöldborsókrémleves (2) zöldborsóleves (1) zöldség (9) zöldségkosárka (1) zöldségleves (1) zöldségtöltelék (1) zöld curry (1) zöld tea (1) zsemle (1) zúza (1) zúzabrassói (1)

Receptek az üzenőfaladon

konyha

 

Hoxtton

HTML

Takács Lajos újragondolt töltött káposztája!... Avagy miért is kellene nehéznek lennie a karácsonyi menünek?

2013.12.21. 15:53 | Illatok | Szólj hozzá!

Töltött káposzta roppant mód szokatlan hozzávalókkal, viszont mégis harmóniában, sőt ízélményben tökéletesre fejlesztve...

A sertéshús elkészítési módjainak csak a képzeletünk szabhat határt. Nem véletlen, hogy a csúcsgasztronómiát képviselő séfek kínálatában is egyre gyakrabban előfordul.

Az új és vadul csengő hozzávalók használatához azonban  nagyfokú nyitottságra is szükségünk van. Így már az elején arra kérem hagyománykedvelő olvasóimat, hogy egy pillanatra engedjék be magukba ezt az új ötletet, még ha nem is kóstolnák meg. :) 

Mandarin...ananász...rizspehely...fülaszpik...és gyoza kolbásszal töltve!

Ajaj, hogy lesz ebből töltött káposzta??? 

SAM 6625

Részt vettem a Magyar Turizmus Zrt. Agrármarketing Centrum Vezérigazgatóság Sertéshús Kampány keretén belül szervezett gasztro esten. E mellé állt a méltán elismert Takács Lajos séf, az Olimpia és jelenleg a LaciPecsenye konyhafőnöke.

Takács Lajos elgondolása saját ételeiről a sertéshús melletti kampánya során; ha megfelelő eljárási technikákkal készítjük el  őket, akkor könnyedebbé, ízletesebbé varázsolhatjuk az amúgy megterhelőnek, zsírosnak vélt, megszokott húsételeinket. Mindezt úgy, hogy az ízélmény egyáltalán nem kerül távol a hagyományostól.

Akik ismernek, jól tudják rólam is, hogy egyáltalán nem mérlegelek, mi az, ami hagyományos és elfogadható az ételeim elkészítése során, hiszen mindig az ihletésem útján haladok. Mindez nem jelenti azt, hogy ne tisztelném a hagyományos és közkedvelt ízvilágot. Csupán megengedem magamnak, hogy olykor különleges alapanyagokat és ízeket is adjak az ételeimhez, amivel sok esetben tökélyre fejleszthető az ételünk. Így én teljes mértékben könnyedén alkalmazkodtam ezekhez az újításokhoz, és meg kell mondjam nagyon ízlett ez a töltött káposzta. Talán a rizspehely volt az etalon megoldás számomra, ami által többet és többet kívántam volna még. 

Természetesen elengedhetetlen kísérője egy testes fehér bor, ami jelen esetben 2HA olaszrizling volt.

Akkor lássuk a receptet! 

Töltött káposzta... epegörcsök nélkül!

Pörköltalap:

  • 1kg vöröshagyma
  • 2 ek. zsír
  • 2 ek. pirospaprika
  • 3 db disznóláb blansírozva
  • 1 kg disznó farok
  • 1,5 kg húsos! csont

Ebből csinálunk pörköltet. Ezt leszűrjük, lezsírozzuk.

A 1,5 kg savanyú káposztát kimossuk, összevágjuk apró kockákra, megpirítjuk olívaolajon, ráöntjük a szűrt pörköltlevet, utána ízesítünk sóval borssal, főzzük 5 percig, hogy roppanós maradjon a káposzta. Az ananász és mandarin levével lehet a savasságot beállítani, kb. adagonként 1-1 evőkanállal (általunk készített püréből).

Töltelék (Összekeverjük):

  • 1,5 kg darált zsíros sertéslapocka kiinazva
  • 2 szárított zsemle felkockázva, vajjal, sütőben megpirítva
  • 3 fej salotta hagyma darabokra szelve megsütve serpenyőben
  • só, bors

Forrázott káposztalevelekbe csomagoljuk, és sütőben 80 °C-on másfél, két órán keresztül kigőzöljük.

Tálalásnál újhagymával, olívaolajjal és friss petrezselyemmel frissíthetjük. Valamint három különleges elemmel párosíthatjuk még: csíkokra vágott fülaszpikkal, gyozába töltött lángolt kolbásszal és rizspehellyel.

Külön köszönet még az istenien lágy túrógombócért és az útravaló mangalica pástétomért, ami mondanom sem kell pillanatok alatt elfogyott.

A kampányról...

A Magyar Turizmus Zrt. Agrármarketing Centrum Vezérigazgatósága által létrehozott Sertéshús-kampány célja, hogy felhívja a figyelmet a sertéshús, és az ebből készült húskészítmények fontosságára, illetve megfelelő mennyiségű fogyasztására. A kampányban komoly hangsúlyt kap a magyar sertéshús fogyasztásának előmozdítása, valamint a tudatos vásárlók arányának növelése.

A vidékfejlesztési stratégia kiemelten fontos része a „Fogyasztói szemléletformálás program”, amely több társadalmi és gazdasági célt ötvöz főként a magyar élelmiszerek fogyasztásának növelése érdekében. A stratégia része egyebek között a genetikai állomány javítása, a termékek piacra jutási feltételeinek könnyítése, a kiváló magyar sertéshúst jelölő védjegy kidolgozása, és még számos intézkedés, amely a magyar sertéságazat helyzetét hivatott javítani. A stratégia céljai között szerepel a feldolgozó kapacitások fejlesztése, a feketegazdasági tevékenység visszaszorítása. A sertésstratégia intézkedéseinek egyik kiemelt célja, hogy Magyarországon a mostani három millió körüli sertésszám 2020-ig megduplázódjon.

További információkról, az élettani hatásairól és különleges receptekről itt olvashattok még: www.voroshus.hu 

 

Print

Címkék: sertéshús töltött káposzta vöröshús Takács Lajos Lacipecsenye Agrármarketing Centrum

A bejegyzés trackback címe:

https://illatokakonyhambol.blog.hu/api/trackback/id/tr845703204

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása