Töltött káposzta roppant mód szokatlan hozzávalókkal, viszont mégis harmóniában, sőt ízélményben tökéletesre fejlesztve...
A sertéshús elkészítési módjainak csak a képzeletünk szabhat határt. Nem véletlen, hogy a csúcsgasztronómiát képviselő séfek kínálatában is egyre gyakrabban előfordul.
Az új és vadul csengő hozzávalók használatához azonban nagyfokú nyitottságra is szükségünk van. Így már az elején arra kérem hagyománykedvelő olvasóimat, hogy egy pillanatra engedjék be magukba ezt az új ötletet, még ha nem is kóstolnák meg. :)
Mandarin...ananász...rizspehely...fülaszpik...és gyoza kolbásszal töltve!
Ajaj, hogy lesz ebből töltött káposzta???
Részt vettem a Magyar Turizmus Zrt. Agrármarketing Centrum Vezérigazgatóság Sertéshús Kampány keretén belül szervezett gasztro esten. E mellé állt a méltán elismert Takács Lajos séf, az Olimpia és jelenleg a LaciPecsenye konyhafőnöke.
Takács Lajos elgondolása saját ételeiről a sertéshús melletti kampánya során; ha megfelelő eljárási technikákkal készítjük el őket, akkor könnyedebbé, ízletesebbé varázsolhatjuk az amúgy megterhelőnek, zsírosnak vélt, megszokott húsételeinket. Mindezt úgy, hogy az ízélmény egyáltalán nem kerül távol a hagyományostól.
Akik ismernek, jól tudják rólam is, hogy egyáltalán nem mérlegelek, mi az, ami hagyományos és elfogadható az ételeim elkészítése során, hiszen mindig az ihletésem útján haladok. Mindez nem jelenti azt, hogy ne tisztelném a hagyományos és közkedvelt ízvilágot. Csupán megengedem magamnak, hogy olykor különleges alapanyagokat és ízeket is adjak az ételeimhez, amivel sok esetben tökélyre fejleszthető az ételünk. Így én teljes mértékben könnyedén alkalmazkodtam ezekhez az újításokhoz, és meg kell mondjam nagyon ízlett ez a töltött káposzta. Talán a rizspehely volt az etalon megoldás számomra, ami által többet és többet kívántam volna még.
Természetesen elengedhetetlen kísérője egy testes fehér bor, ami jelen esetben 2HA olaszrizling volt.
Akkor lássuk a receptet!
Töltött káposzta... epegörcsök nélkül!
Pörköltalap:
- 1kg vöröshagyma
- 2 ek. zsír
- 2 ek. pirospaprika
- 3 db disznóláb blansírozva
- 1 kg disznó farok
- 1,5 kg húsos! csont
Ebből csinálunk pörköltet. Ezt leszűrjük, lezsírozzuk.
A 1,5 kg savanyú káposztát kimossuk, összevágjuk apró kockákra, megpirítjuk olívaolajon, ráöntjük a szűrt pörköltlevet, utána ízesítünk sóval borssal, főzzük 5 percig, hogy roppanós maradjon a káposzta. Az ananász és mandarin levével lehet a savasságot beállítani, kb. adagonként 1-1 evőkanállal (általunk készített püréből).
Töltelék (Összekeverjük):
- 1,5 kg darált zsíros sertéslapocka kiinazva
- 2 szárított zsemle felkockázva, vajjal, sütőben megpirítva
- 3 fej salotta hagyma darabokra szelve megsütve serpenyőben
- só, bors
Forrázott káposztalevelekbe csomagoljuk, és sütőben 80 °C-on másfél, két órán keresztül kigőzöljük.
Tálalásnál újhagymával, olívaolajjal és friss petrezselyemmel frissíthetjük. Valamint három különleges elemmel párosíthatjuk még: csíkokra vágott fülaszpikkal, gyozába töltött lángolt kolbásszal és rizspehellyel.
Külön köszönet még az istenien lágy túrógombócért és az útravaló mangalica pástétomért, ami mondanom sem kell pillanatok alatt elfogyott.
A kampányról...
A Magyar Turizmus Zrt. Agrármarketing Centrum Vezérigazgatósága által létrehozott Sertéshús-kampány célja, hogy felhívja a figyelmet a sertéshús, és az ebből készült húskészítmények fontosságára, illetve megfelelő mennyiségű fogyasztására. A kampányban komoly hangsúlyt kap a magyar sertéshús fogyasztásának előmozdítása, valamint a tudatos vásárlók arányának növelése.
A vidékfejlesztési stratégia kiemelten fontos része a „Fogyasztói szemléletformálás program”, amely több társadalmi és gazdasági célt ötvöz főként a magyar élelmiszerek fogyasztásának növelése érdekében. A stratégia része egyebek között a genetikai állomány javítása, a termékek piacra jutási feltételeinek könnyítése, a kiváló magyar sertéshúst jelölő védjegy kidolgozása, és még számos intézkedés, amely a magyar sertéságazat helyzetét hivatott javítani. A stratégia céljai között szerepel a feldolgozó kapacitások fejlesztése, a feketegazdasági tevékenység visszaszorítása. A sertésstratégia intézkedéseinek egyik kiemelt célja, hogy Magyarországon a mostani három millió körüli sertésszám 2020-ig megduplázódjon.
További információkról, az élettani hatásairól és különleges receptekről itt olvashattok még: www.voroshus.hu