Bár azt hittem lezártam a nyarat és bele kell vetnem magam az őszi teendőkbe (akárcsak, mint egy új év kezdésének érzése), de váratlan gyors szervezés során a barátnőimmel elindultunk egy kis tengerparti nyaralásra. Egy hét vidámság, napfény, homokos tengerpart, finom ételek és csavargás. Ezúton köszönöm a csodás élményeket Lányok!
Bár a horvát konyhát alapvetően nem preferálom, igazából egyetlen kincs számomra, hogy nagyon sok halat, tengeri finomságot fogyaszthatok ilyenkor. Ízviláguk egyszerű, mégis kifogástalan. Ráadásul a spliti halpiac egy sarokra volt a szállásunktól. A mostani recept viszont semmilyen kapcsolatban nem áll ezen élményekkel. Egy gyors saláta receptet, a tabbouleh-t készítettem saját fűszerkombinációval, friss, ropogós, pikáns hozzávalókkal.
Tabbouleh - bulgursaláta...
Hozzávalók 2 személyre:
- 1 csésze bulgur
- 20 dkg csirkecombfilé
- fél citrom
- 1 marék petrezselyem
- kis adag mentalevél
- pálmaolaj vagy pálmazsír
- só
- 1-2 gerezd fokhagyma
- mozsárban készített fűszerkeverék: római kömény, chili, gyömbér, koriander, cayenne bors, citrombors, szárított menta
- 3-4 szelet padlizsán
- 3 féle kalifornia paprika (piros, zöld, sárga)
- pár szem olíva bogyó
- 1 evk. juharszirup
Elkészítés: A bulgurt kétszeres forró vízben fél órán át áztatjuk. A fűszereket mozsárban összedolgozzuk. A csirkecombfilékét a fűszerrel bedörzsöljük, majd kevés pálmaolajon a felaprított fokhagymával együtt lepirítjuk. Lefedjük és tovább pároljuk. A padlizsánszeleteket felkockázzuk, besózzuk, állni hagyjuk, majd lemossuk őket. A felkockázott paprikával és olíva bogyókkal együtt egy kis olajjal együtt megpirítjuk. A húsokat meglocsoljuk 1 evk. juharsziruppal és a fél citrom levével karamellizáljuk. A bulgurhoz hozzáadjuk a húst, a zöldségkeveréket és friss mentával és petrezselyemmel összekeverjük. Egy kis citromlével még meglocsolhatjuk. Enyhén csípős, mégis édeskés dió ízhatást érhetünk el.