Ha ilyen intenzív illatú finomságot készítek, az bosszant a legjobban, hogy nem tudom éreztetni a képernyőn keresztül. Narancs, citrom, forró csokoládé... gőzölög a sütőből kivéve, majd táncot jár az orrunkban. Amikor pedig a villáról a szánkba csúsztatjuk, akkor érjük el az extázist. Igen, ennyire katarzis élmény számomra a kedvenc kuglófom, amelyet karácsonykor mindig megsütök. Hihetetlen egyszerű, mindenki el tudja készíteni, és garantált a siker az ünnepi asztalnál.
Narancsos kuglóf csokoládéval és mandulával...
Hozzávalók 1 kuglófra:
- 3 tojás
- 14 dkg cukor
- 1 bourbon vaniliás cukor
- 1 marék szeletelt mandula
- fél tábla étcsokoládé (lehet narancsos is)
- 1 narancs
- 1 citrom
- 24 dkg vaj
- 25 dkg liszt
- 1 csomag sütőpor
- kis porcukor és mandula a díszítéshez
Elkészítés: A narancsot és a citromot forró vízzel megmossuk, lereszeljük a héját, utána kifacsarjuk a levüket. A vajat a cukorral, a vaniliás cukorral, és a gyümölcsök reszelt héjával habosra keverjük. Hozzádolgozzuk a tojásokat. A lisztbe belekeverjük a sütőport és adagolva hozzászitáljuk a krémhez, amelyet fokozatosan a citromos narancslével lazítjuk. A csokoládét kis kockákra daraboljuk és a mandulával együtt a tésztához keverjük. A kuglóf formát kikenjük egy kis vajjal és belekanalazzuk a tésztát. Előmelegített sütőben (légkeveréses), 150-160 C°-on 50 perc alatt megsütjük. Picit hagyjuk a nyitott ajtajú sütőben pihenni, majd kiborítva díszítésképpen megszórhatjuk porcukorral és mandulával.
Amúgy porcukorszitálás ellenes vagyok... :), de most karácsony lesz!
Hmm... egy finom koktélt hozzá? Ha ötletet szeretnél meríteni, hogy milyen italt tálalj ehhez a fogáshoz, itt biztosan rálelsz a megfelelő választásra!
Ital-, Koktél Receptek a Roy's Cocktail-tól!