Volt szerencsém pár napot kedves barátaim invitálására a bakonyi házukban, erdei miliőben eltölteni. Pihentető, regeneráló, lélekkisimító hatása megkérdőjelezhetetlen. Ami először elvarázsolt, az a hihetetlen sok pillangó, amelyek játékosan cikáznak körülötted. Szellő lengette, égbe nyúló fák, a csicsergő madarak, a vadak nesze töri meg a csendet. Kirándulásra, horgászatra, gombászásra egyaránt lehetőségünk volt. Mégis a fáradt napok után volt, hogy csak jól esett elnyúlni a teraszon egy pohár bor társaságában.
Az élményeimről pár képet megosztottam a facebook oldalamon:
Pihentető napok erdei miliőben
Egy könnyed krémlevest készítettem, friss vargányával, hűen az erdei színekhez, és ízekhez.
Chilis zöldborsókrémleves vargányával...
Hozzávalók 2 főre:
- 300 g friss zöldborsó
- 1 liter zöldség-, vagy húsalaplé
- 1-2 evk. natúr joghurt
- fél fej vöröshagyma
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 1 vargánya
- kevés vaj
- chili
- metélőhagyma
- só
- bors
Elkészítés: A zöldborsókat átmossuk, majd felöntjük 1 liter alaplével, adunk hozzá fél fej vöröshagymát, 2 gerezd fokhagymát, és kb. 10 percig főzzük. Nem szükséges túl puhára. Amikor már összeérnek az ízek, átkanalazzuk a sűrűjét, és leturmixoljuk. Fokozatosan adunk hozzá az alapléből, amennyire krémesre szeretnénk tovább turmixoljuk. Fűszerezzük sóval, borssal, chilivel, és metélőhagymával, valamint elkeverjük benne a joghurtot. A vargányát megtisztítjuk, majd felszeleteljük és egy kis vajon lepirítjuk egy gerezd apróra vágott fokhagymával együtt. A tálalásnál a leves közepébe halmozunk 1-2 evk. vargányát. Natúr és illatos, friss és pikáns. Keverednek az ízek, mégis mindegyik egyedi.