Ma éppen hazafelé tartok a szülővárosomba. Legalább fél év telt el, hogy újra átölelhetem a szüleimet, és felhőtlen, boldog pillanatokat éljek meg velük. Nagyon várom az együttlétet, a közös programokat és élményeket. Találkozom az én édes drága barátnőimmel is végre, és személyesen tudunk mindenről csacsogni, ami történt velünk mostanában. Biztosan szívemet megtöltve térek vissza, és mint mindig fájdalmas lesz a búcsúzás.
Ez a keksz ideális ropogtatnivaló az útra, és igenis jár ez a kényeztetés, mert ma van a névnapom. Bár ajándékként viszem, azért én is elcsábulok és falatozgatok belőle.
A levendulát szinte mindenhez fel lehet használni a konyhában. Sütemények, fagyik, krémek, sült húsok, vajak fészereként is. A lényeg a harmónia: ,,éppenhogy elég" adagolása. Ne nyomjuk el erőteljes ízével az ételünk karakterét. Legyen fűszer, alkotóelem, és utóíz. Fantasztikus élményt érhetünk el vele.
A receptleírás előtt egy kedves barátom, Németh Péter levendulás képeit szeretném ezúttal megosztani veletek, amelyeket az idei Tihanyi Levendula Fesztivál alkalmával készített.
Csodásak, érdemes elmerülni bennük!
Peter Nemeth Photography - Lavender
Levendulás, lime-os keksz...
Hozzávalók 12 db kekszhez:
- 100 g vaj
- 60 g porcukor
- 50 g zabpehely (aprószemű)
- 50 g teljeskiörlésű tönkönybúza liszt
- 50 g búzaliszt
- egész lime héja
- fél lime leve
- 1 evk. morzsolt levendula virág (szárított)
- 1 mkk. sütőpor
- kis vanília vagy bourbon vaníliás cukor
- 1 tojás
Elkészítés: A tojást a hideg vajjal és a cukorral robotgép segítségével elkeverjük, összedolgozzuk. Hozzáadjuk a reszelt lime héját, valamint a levendulát. Belekeverjük a zabpelyhet, majd fokozatosan hozzászitáljuk a sütőporos liszteket. A végén kis vaníliával még megbolondítjuk. Az állaga engedi, hogy vizes kézzel egy hengert formázzunk belőle. Alufólia segítségével könnyebb, meg amúgy is becsomagoljuk, mint a szaloncukrot. Betesszük a mélyhűtőbe legalább fél órára. (Amennyiben máskor akarjuk felhasználni sütés előtt 15 perccel elég kivenni.) A sütőt előmelegítjük 175 C°-ra. A vajas keksz rudat kb. 1 cm-es szeletekre vágjuk, kicsit lapítunk rajtuk, és elhelyezzük őket sütőpapírral kibélelt tepsire. Kb. 12-15 perc alatt aranybarnára sütjük. Kivétel után rácsra helyezzük hülni. Egy finom limonádé tökéletes kísérője.