Tegnap óta azon gondolkoztam mit is kezdjek a hűtőben lévő darált hússal. Először a ,,paradicsomos spagetti húsgombóccal" nevezetű étel jutott az eszembe, amit gyorsan tovább is gondoltam, látva, hogy egy szem paradicsom sincs itthon. Szóval gazdálkodjunk abból ami van. Darált hús, sok-sok friss zöldség, mint például répa, paprika, káposzta... Fellelhető még egy kis bambusz és wok tészta. Összeállt a kép és egy fűszeres wok ételt gondoltam ki, amelyre két variációt készítettem el.
Csípős húsgombócok wokban sült zöldségekkel...
Hozzávalók 2 személyre:
- 30 dkg sertés darálthús (természetesen lehet más húsból, a kacsát is ajánlanám ehhez)
- 1 evk. szójaszósz
- 1 mk. szezámolaj
- kevés só
- kb. 1 tk. reszelt gyömbér
- 2 mk. kurkuma
- 2 mk. koriander
- 2 mk. cayenne bors
- 2 mk. római kömény
- (ha valakinek nincsenek ilyen fűszerei, esetleg helyettesítheti keleties ízvilágú fűszerkeverékkel)
- 1 tk. wasabi krém
- alaplé
- fehérkáposzta
- lilakáposzta
- california paprika (lehet bármilyen színű)
- 1 répa
- marék bambusz (üveges)
Elkészítés: A darált húst kicsit megsózzuk. A fűszereket egy mozsárban összedolgozzuk és megfelezzük. A wasabit elkeverjük a szójaszósszal és a szezámolajjal. A fűszerkeverék felét és a szószt hozzákeverjük a húshoz, jól átdolgozzuk. Pihentetjük legalább fél órán át, addig összeérnek az ízek. Persze lehet tovább is. A zöldségeket csíkokra szeleteljük és a fűszerkeverék másik felével megszórjuk, jól összekeverjük. Vizes kézzel gombócokat formázunk a húsból és a lobogó húsalaplében fél óra alatt kifőzzük. (Nem kell bele sem tojás, sem zsemle, tiszta húsból készül.) A zöldségeket szezámolajon a wokban kisütjük és erre a zöldségágyra helyezzük a húsgombócokat. A következőt szószt ajánlom hozzá: a húsalaplébe, amiben megfőtt a hús, szójaszószt és kis wasabit keverünk 2-1-1/2 arányban.
Csípős húsgombócok szójás, bambuszos, wokban pirított tésztával...
Hozzávalók 2 személyre:
- a fent említett húsgombóc alapanyagok
- wok tészta
- 1-2 evk. szójaszósz
- 1 evk. méz
- 1 mk. wasabi krém
- 1 marék bambusz (üveges)
Elkészítés: A húsgombócokat a fent említett módon elkészítjük. A woktésztát lobogó vízben 4-5 perc alatt kifőzzük. Amiben főttek a húsgombócok alapléből a serpenyőbe átöntünk 1-2 dl mennyiséget, amelyhez hozzáadjuk a szójaszószt, a wasabi krémet és a bambuszt. Amikor már megpuhult a zöldség hozzáadjuk a mézet, és elkezdjük sziruposítani, majd a tésztát is hozzákeverjük. A húsgombócokat mellé tálaljuk.