Meghatározó gyermekkori emlék sokunknak, az akkor talán egyetlen gesztenyés édesség amivel találkoztunk, a gesztenyepüré. Sosem szerettem. Talán, mert az a püré nem is gesztenyéből készült, vagy csupán jobban vonzott a mennyei, kézzel felvert tejszínhab a tetején, a közepén, és az alján. Csak sok évvel később tettem újabb kísérletet a gesztenyével való barátkozásra. Egy utcai árus sült gesztenyéje hozta meg a csodát. Imádtam. Legfinomabb, ha egy kis mézzel megcsurgatjuk.
Ez az őszies, télies hangulatot idéző puszedli nagyon gyorsan és könnyen elkészíthető. Kiváló kísérője egy finom teának, vagy egy gesztenyés forrócsokinak.
Gesztenyés, kókuszos puszedli...
Hozzávalók (12 db):
- 13 dkg liszt
- 12 dkg gesztenyebél (főtt)
- 5 dkg vaj
- 2-3 evk. méz
- 2 evk. kókuszreszelék
- 2 evk. porcukor
- 1/2 tk. sütőpor
- 1/2 tk. szódabikarbóna
- fahéj
- vanília
Elkészítés: A gesztenyéket hideg vízbe dobjuk – amelyik feljön a víz színére, azt kirágta belül a kukac, ezért könnyebb, tehát kidobhatjuk. Az épeket leöblítjük, szárazra töröljük, gömbölyű felükön keresztirányban bevágjuk a héjukat, puhára főzzük (15-20 perc). A megfőtt gesztenyeszemeket szűrőlapáttal, kisebb adagokban kiemeljük a főzőléből (ha kihűlnek, nagyon nehéz eltávolítani a héjukat!), és gondosan meghámozzuk, a betüremkedett hártyákat is eltávolítjuk (csak a fehér részt használjuk fel), és összemorzsoljuk. A többi alapanyaggal összegyúrjuk, majd kb. 45 percre a hűtőbe tesszük. Sütés előtt kis gombócokat formázunk belőle (12-15 db), lapítunk rajta, majd sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük. A 180 C°-ra előmelegített sütőben 25 perc alatt megsütjük. Rácsra helyezzük és hülni hagyjuk. Ezután válik ropogóssá. Megkenhetjük cukormázzal vagy megszórhatjuk porcukorral.