Pasta fatta in casa... Ez az első próbálkozásom saját tészta készítésével. Úgy érzem nem is az utolsó. Igyekszem ezentúl többször kézzel gyúrt tésztából kreálni finomságokat. :) Be is kell szereznem egy tésztagépet...
Erdei gombás ravioli tejszínes mártással... és egy kis medvehagymával
Hozzávalók 2 személyre:
- 15 dkg liszt
- 1 tojás
- 1 tojássárgája
- 1 tk. só
- 2-3 tk. víz
- 12 dkg erdei gomba (vagy szárított 20 gr)
- 12 dkg csiperke gomba
- 10 dkg sonka
- 2 gerezd fokhagyma
- oregáno
- zsálya
- bazsalikom
- kakukkfű
- 5 szál medvehagyma
- 15 dkg túró (akár ricotta)
- 5 dkg parmezán
- 1 doboz tejszín
- húsleves (vagy víz)
Elkészítés: A tésztával kezdjük. A lisztet leszitáljuk. A közepébe beletörünk egy tojást és egy tojássárgáját és 1 tvk. sóval, és 2-3 tk. vízzel összegyúrjuk. Legalább 5-10 percig gyúrjuk. Eleinte úgy tűnik sosem lesz tészta belőle, de tartsunk ki! :) Ha meggyúrtuk legalább fél órára tegyük hűtőbe pihenni. Addig nekiállunk a tölteléknek és a mártásnak. A gombák 2/3-át megpucoljuk és felszeleteljük a sonkával együtt. A fokhagymát megpucoljuk összetörjük és kevés olajon serpenyőben lepirítjuk, hozzáadjuk a gombákat és a sonkakockákat. Készítettem egy fűszerkeveréket, amivel megszórtam (bazsalikom, zsálya, oregáno, kakukkfű). Ha megpuhult hozzáadjuk a túrót és 3 dkg parmezánt, felöntjük tejszínnel és összeforraljuk, majd adunk hozzá apróra vágott medvehagymát is. Utánafűszerezzük még egy kicsit. Félretesszük kihülni. Az 1/3 rész gombát megtisztítva, felszeletelve szintén egy kis fokhagymán megpároljuk, felöntjük tejszínnel és 2 dkg parmezánt szórunk rá, összesűrítjük, majd leturmixoljuk. Fűszerezhetjük a fűszerkeverékkel. Előveszük a tésztát, kinyújtjuk vékonyra (1-2 m) lehetőleg tésztagép segítségével. Én kézzel nyújtottam most. 4 db nagyobb kockát szeretnénk készíteni belőle, de lehet több kicsit is, ha az szimpatikusabb. Félbevágjuk. Az egyik tésztára ráhelyezzük a töltelékgombócokat, körülötte vízzel megkenjük, ráhajtjuk a tészta másik felét. A töltelékre úgy helyezzük, hogy lehetőleg kinyomkodjuk a levegőt és teljesen rásimuljon a tészta. Körbevágjuk őket derelyevágóval. Forró-lobogó húslevesben vagy vízben kifőzzük kb. 15 perc alatt. Tálalásnál megöntözzük a mártással.