Egy kedves barátomtól kaptam Bakonyban frissen szedett vargányát. Leszárítva mindig alkotóeleme lehet egy illatos fogásnak...
- 1 csésze rizs
- 30 dkg csirkemell
- só
- bors
- petrezselyem
- kis darab zellergumó
- 2-3 gerezd fokhagyma
- fél fej vöröshagyma
- 1-2 evk. méz
- 10-15 dkg vargánya
- fehérbor
- alaplé (amennyit felvesz)
- vaj
- parmezán
Elkészítés: A csirkemellet felkockázom, megsózom, borsozom és kevés olajon serpenyőben megsütöm hozzáadva a friss (vagy beáztatott szárított) vargányát. Mikor már megpuhult, kis mézzel megcsurgatom és karamellizálom. Közben a rizst forró olajon a reszelt zellerrel a vörös-, és fokhagymával együtt kevergetem, amíg üveges nem lesz. Utána felöntöm egy kis fehérborral és fokozatosan hozzáadok zöldség/hús alaplevet, ahogy magába szívja. Közben megszórom a rizst is egy kis vargányával. Amikor megpuhult a rizs, hozzáadom a húst és összekeverem, majd petrezselyemmel, pamezánnal ízesítem.