Visszatértem!
Igyekeztem kellőképpen intenzív, illatos, különleges fogást kreálni, ha már majd egy hétre itthagytam a blogomat.
Még mindig a vaniliás körte illatát érzem a házban...csodálatos!
Hozzávalók 2 személyre:
- 25 dkg hízott kacsamáj
- 2 dl körtelikőr
- fél vanilíarúd
- libazsír (vagy kacsazsír)
Körtepüré:
- 3 db körte
- 5 db füge (lehet aszalt is)
- 1 dl körtelikőr
- 1 vanilíarúd
- 1 evk. nádcukor (ehelyett használható bourbon vanilíás porcukor)
- egy darabka vaj
- chili
Burgonyás blini:
- 1 db burgonya (kb. 5dkg)
- só
- bazsalikom
- 20 dkg liszt
- 3 db tojás
- 125 ml tej
- 1 dkg élesztő
- 125 ml tejföl
- 4 dkg vaj
- csipet cukor
Elkészítés: A 2 dl körtelikőrből elpárologtatjuk az alkoholt, hozzáadjuk a vanilíát, majd ha kihült a megtiszított és felszeletelt kacsamájakat pácoljuk benne pár órán keresztül. Közben a blini tésztáját elkészítjük: a megpucolt, felkockázott burgonyát sós, bazsalikomos vízben feltesszük főzni. A tojások sárgáját, pici sót, vajat, tejfölt összekeverjük. A tejet megmelegítjük és cukorral és élesztővel felfuttatjuk (kb. 10 perc). A lisztet átszitáljuk és a tojásos keverékhez adjuk, hozzáöntjük a tejet és átgyúrjuk. 20 percre félretesszük. Addig folytatjuk a körtepürével: a körtéket megpucoljuk, felkockázzuk, kevés vajon megpároljuk a szintén felkockázott fügével. Felöntjük 1 dl körtelikőrrel, vaniliával, nádcukorral és tovább pároljuk, megszórjuk kis chilivel. Ha megpuhult, a felét kivesszük egy tálba és pürésítjük, hozzáadjuk a félretett, kockázott körtéket is. A blinit elővesszük, a tojásfehérjét felverjük és hozzáadjuk. Átgyúrjuk és kész. A májakat letörölgetjük, és egyidőben süthetjük a blinivel. A májakat lehetőleg libazsírban/kacsazsírban, míg a pogácsákat napraforgó olajban elég sütni. A kacsamájat ne süssük túl, csak mindkét oldalán pirítsuk, hogy belül finom, omlós maradjon. Tálalhatjuk friss körtével, amelyet a pürével díszítünk, mellé a burgonyás bliniket és a kacsmájszeletek helyezünk. Jó éjtvágyat! Hmmm...