Már lassan felróható, ha levest készítek, miért mindig KRÉMLEVES?! Egyszerű a válasz, mert imádom! Könnyed, rendkívül sokféleképpen fűszerezhetjük, ízesíthetjük, kiemelhetjük. Sőt, ha valaki a benne rejlő alapanyagokat esetleg nem is szereti, akár más ízvilág is kihozható belőle. Ezt alkalmazhatjuk finnyás gyermekeknél, pároknál... Természetesen szeretem a ,,normális" leveseket is, és lesznek is az oldalon! :)
Hozzávalók 2 személyre:
- fél fej karfiol
- 1 szál sárgarépa
- fél szál fehérrépa
- fél fej hagyma
- alaplé
- só
- bors
- petrezselyem
- szerecsendió
- méz
- olaj
- fél pohár joghurt
Elkészítés: A torzsáról leválasztjuk a karfiolt. Feldaraboljuk rózsákra. Fél sárgarépát és fél fehérrépát felkarikázunk. Kevés olajon lepirítjuk a karfiolt és a répákat egy fazékban. Felöntjük annyi alaplével, hogy ellepje (lehet zöldség alaplé, húsalaplé, vagy leveskockát is adhatunk vízhez), hozzáadjuk a hagymát. Puhárra főzzük. Közben a másik fél sárgarépát, amelyet zöldségpucolóval vékony csíkokra hámoztunk, serpenyőben kevés olajon megpirítjuk és 1 tk. mézzel karamellizáljuk. Ha kész a leves, turmixgépbe átszedjük (hagymát ki szoktam venni) és a joghurttal, borssal, petrezselyemmel leturmixolom. Szerecsendióval megszórjuk, elkeverjük. A répachips-szel tálaljuk. Az amúgy semleges karfiolkrémleves ízét rendkívül feldobja a mézes, édes répachips...