A párom és a barátja beállítottak két csülökkel tegnap, hogy ma ezt kívánják elfogyasztani... Mi mást tehettem volna, mint kedvükre tenni és egy ínyenc fogást készíteni. Lehet nekik nemet mondani? Mint a csillogó szemű, éhes gyerekek. :D
- 2 egész csülök
- 2 kg sütnivaló burgonya
- só
- 4 db babérlevél
- 6-8 gerezd fokhagyma
- majoranna
- bors
- fűszersó
- 3-4 fej vöröshagyma
- 1-2 dl sör (ne legyen keserű)
Elkészítés: A csülök bőrét megtisztítjuk és fazékban legalább 3 órán át 4 db babérlevéllel, 3 gerezd fokhagymával, sózott vízben megfőzzük. Akkor jó, amikor már leválik a csontról a hús. Ha elkészült hagyjuk meghűlni. A burgonyát megpucoljuk, felkockázzuk és fűszersóban átforgatjuk a karikára vágott, 1 fej vöröshagymával együtt. A tepsibe pakoljuk a burgonyát , meglocsoljuk a füstölt húslével és előmelegített sütőben 180C°-on kb. 15 percig sütjük fóliával lefedve. Közben a csülökhúst leszedjük a csontról és leválasztjuk róla a bőrét. Külön tesszük. A húst megsózzuk, borsozzuk, zúzott fokhagymával megkenjük, majorannával megszórjuk. Az elősütött burgonyára ráhelyezzük a húst, majd befedjük a bőrével. A sütőben 180C°-on 20 percig sütjük fólia alatt. Kivesszük és meglocsoljük a bőrét sörrel és már fólia nélkül sütjük tovább fél órán át. Közben még egyszer kivesszük és a hús levével meglocsoljuk újra a bőrét. Szépen megpirul. Leszedjük róla a húsokat és a bőrét, majd visszatesszük 5-10 percre a burgonyát pirulni. Közben fűszersóval elkevert lisztes, felkarikázott vöröshagymát (2-3 db) forró olajban kisütünk. Tálaláskor a krumpli mellé tálaljuk a húsokat és tetejére sült hagyma karikákat helyezünk. (Én a bőrét mindig külön leválasztom a húsról, a tepsiben is csak ráhelyezem, mert aki nem szereti, ne bajlódjon vele, kapja csak a színhúst.)