Nem preferálom a cukros paradicsomlevest, bár a betűtésztás mókázás még most is feldobna. :D Inkább fokhagymával, bazsalikommal, mediterrán fűszerekkel illatosítom, ízesítem. Ezzel a sajtos húsgombóccal akár főételként is fogyasztható.
Hozzávalók 2 személyre:
- 4 db paradicsom
- 300 ml paradicsompüré
- 1 dl tejszín
- 2 gerezd fokhagyma
- bazsalikom
- oregánó
- chili
- zsálya
- 20 dkg darálthús (marha/sertés)
- 1 tojás
- fél zsemle tejbe áztatva
- só
- bors
- zsemlemorzsa
- alaplé
- 2 dkg parmezán
Elkészítés: A paradicsomokat leforrázzuk, lehúzzuk a héját. Kevés olajon 1 gerezd aprított fokhagymát megdinsztelünk, hozzáadjuk a feldarabolt paradicsomot. Megsózzuk, megfűszrezzük, felöntjük alaplével, amennyi ellepi. Megfőzzük. Kiveszük az 1/3-át a paradicsom daraboknak, a többit botmixerrel pürésítjük. Felöntjük paradicsompürével, utánafűszerezzük, és tovább főzzük. A végén egy kis tejszínnel meglocsoljuk, elkeverjük benne. Közben a darálthúst, egy gerezd fokhagymával, 1 tojással, zsemlével, fűszerekkel aprítógépben összedolgozzuk. Kb. 1 evk. zsemlemorzsát adunk hozzá. Vizes kézzel gombócokat formázunk a közepébe egy darabka parmezánt nyomunk, és lobogó alaplében 15 perc alatt megfőzzük. Tálaláskor a levesbe tesszük.
További megjelenés: Ötletkonyha.hu