Ígéretemhez híven kinyitottam a Nagyikám süteményreceptes füzetét. Találtam is benne egy finom zabpelyhes kekszet. Bevallom, kicsit módosítottam rajta saját ízlésemet követve.
Meggyes zabpehely keksz....
Hozzávalók 8-10 darabhoz:
- 15 dkg vaj
- 1 tojás
- 6-10 dkg cukor (ki mennyire szeretné édesre)
- csipet só
- vanília
- 15 dkg zabpehely (lehet nagyszemű és darált is)
- 10 dkg teljeskiörlésű búzaliszt (de lehet rozsliszt is)
- 1 evk. méz
- 1 tk. szódabikarbóna
- 2 marék cigánymeggy (saját cigánymeggy befőttet használtam)
- kevés tej
Elkészítés: A tojást a cukorral, sóval, mézzel és a vajjal habosra kikeverjük. Hozzáadjuk a vaníliát, majd a zabpelyhet. A lisztet elkeverjük a szódabikarbónával, majd fokozatosan a krémhez adjuk. Kevés tejjel lazíthatunk rajta. Hozzáadjuk a magozott meggyet. Kanálnyi darabokat a tenyerünkben keksz formára lapítunk, majd sütőpapíron, előmelegített sütőben 170°C-on kb. 10-15 perc alatt megsütjük. (Cukor nélkül is elkészítettem, diétás verzióként, több mézet felhasználva.)