Vallom, hogy édesanyám csinálja a legfinomabb párolt lilakáposztát (biztosan sokunk gondolja így...) persze az enyém sosem olyan, mint az övé. :D Bár én szeretek is mindig valamit újítani rajta. Ma mindenképpen erre a finomságra vágytam és ehhez készült a pecsenye kacsamájból készült táska.
Kacsamájas tésztatáskák párolt, szalonnás lilakáposztával...
Hozzávalók 2 személyre:
- 2 marék csíkokra vágott lilakáposzta
- 2 x 4 lap rétestészta
- 20 dkg kacsamáj (lehet akár hízott is, sőt libamáj is)
- 4 csík bacon
- kis tejszín
- só
- őrölt kömény
- kacsazsír
- szalonna
- 1 dl rosé bor
- víz
- almaecet
- 1 evk méz vagy cukor
- vaj
- tojásfehérje
Elkészítés: A kacsamájakat megtisztítjuk, kevés tejben kivéreztetjük, utána áthelyezzük 1 dl tejszínbe, amelyben másfél órán át pihentetjük. A lilakáposztát kevés kacsazsíron megdinszteljük, adunk hozzá mézet vagy cukrot, amitől kicsit karamellizálódik, majd felöntjük a roséval. Adunk hozzá még vizet és fél órán át pároljuk. Megfűszerezzük egy kis sóval, köménnyel, és egy tk. ecettel. Elkeverjük és hagyjuk összeérni. 4 réteslapot egyenként megvajazunk, egymásra helyezünk, majd a következő négyet szintén úgyanígy előkészítjük. Az elkészült lapokat 3-3 csíkra vágjuk fel (kb. 8-10 cm széles). Ráteszünk 2-3 darab májat egy baconbe csavarva. Háromszögben ráhajtjuk a szélét, majd a másik oldalt újra háromszögben, amíg be nem fedi teljesen. A széleket tojásfehérjével megkenjük, így nem nyílik szét. Vajjal kikent tepsibe helyezzük őket, még meglocsoljuk egy kis vajjal és 200 C°-on 12-15 perc alatt megsütjük. A lilakáposztához keverünk lesütött szalonnát, és tálaláskor ráhelyezzük a táskákat.