Egy bakonyi kirándulós délután után meglátogattak a barátaink. Mindenképpen készülni szerettem volna valami finomsággal, és mivel rengeteg szőlőt kaptam az utóbbi napokban, adott volt, hogy az lesz a fő alapanyaga a desszertnek. Valamint juharszirup hiányában kreáltam valami hasonlót ízvilágot.
Amerikai palacsinta szőlősziruppal...
Hozzávalók 4 szeményre (2 palacsinta):
Palacsintatészta:
- 1 tojás
- 10 dkg liszt
- fél csomag sütőpor
- 1,5 dl tej
- 1 evk. vaj
- cukor ízlés szerint (max egy evk.) vagy 1 zacskó bourbon vaníliás cukor
- 1 tk. mandulalikőr
Szőlőszirup:
- 2 marék szőlőszem (vegyes)
- mandulalikőr
- 2 evk. méz
- 12 evk. tejszín
- 1 evk. cukor
- kis vanília
- (vagy egy zacskó bourbon vaníliás cukor)
Elkészítés: A szőlőszemeket megmossuk és mandulalikőrbe beáztatjuk. (Ha valakit zavarnak a szőlőmagok, kiszedheti, szerintem elég macerás, és az elfogyasztásnál amúgy nem is zavarnak a magok.) A tojást a cukorral, a vajjal, a vaníliával, a mandulalikőrrel habosra keverjük (felverjük), majd hozzászitálunk a sütőporos lisztből. Tejjel fellazítjuk, majd újra szitálunk hozzá lisztet és így tovább, fokozatosan csomómentesre keverjük. Félretesszük pihenni. A beáztatott szőlőszemeket serpenyőbe öntjük, és elkezdjük forralni. Kevés vizet önthetünk hozzá, mert gyorsan elforrja majd a folyadékot. Ha a szőlő puhulni kezd adunk hozzá 2 evk. mézet és 1 evk. cukrot (vagy vaníliás cukrot). A méz szirpposodni kezd, hozzáadjuk a tejszínt, amivel fellazítjuk és a vaniliával meghintjük. Összedolgozzuk. Inkább szirup állagút készítsünk, mint krémeset. A palacsintákat kisütjük, majd tálaláskor tányéronként 2 - 2 darabot a szőlősziruppal leöntünk..
Amennyiben úgy gondolod, szívesen támogatnál a GOLDENBLOG versenyen, kérlek szavazz rám!
Hmm... egy finom koktélt hozzá? Ha ötletet szeretnél meríteni, hogy milyen italt tálalj ehhez a fogáshoz, itt biztosan rálelsz a megfelelő választásra!