Fokhagyma, vargánya, pirítós... Ezek az illatok és ízek eggyé válnak és nem tudsz ellenállni a csábításának! Ahogyan már sokszor említettem a gombás receptjeimben, van egy barátom, aki a Bakonyban él, közvetlen kapcsolattal az erdővel. Sokszor eljárunk gombászni, kirándulni, horgászni. Ezen a hétvégén is a szombat reggelünket ott indítottuk, és mivel vártak volna, ha nem ezzel az egyszerű, de annál tökéletesebb finomsággal. Ezután pedig egy igazi nyárias balatoni hétvégét töltöttünk együtt.
Vasárnap este, amikor kipakoltam az ajándék vargányákat, már sült is hozzá a pirítós. Kicsit variáltam rajta, és készítettem egy túrós, sajtkrémet hozzá.
Vargányás pirítós...
Hozzávalók 2 személyre:
- 3 db vargánya
- 3 gerezd fokhagyma
- 5 dkg vaj
- só
- 2-4 szelet kenyér
- 2 dkg sajt (ementáli, trappista)
- 2 dkg parmezán
- 2 dkg krémsajt
- 5 dkg túró (sima vagy ricotta is lehet)
- kevés tejszín
- petrezselyem
- só
Elkészítés: A gombákat megmossuk, a tönk részét kicsit megkapargatjuk és felszeleteljük. A fokhagymákat megpucoljuk, apróra daraboljuk. A vaj felét serpenyőben felolvasztjuk, hozzáadunk 2 gerezdnyi fokhagymát és kicsit dinszteljük. A gombaszeleteket beleszórjuk és lassú tűzön puhára pároljuk, kis borssal megfűszerezzük. Jól átjárja a vaj és a fokhagyma. A sajtokat lereszeljük. A maradék vajon 1 gerezd apróra vágott fokhagymát szintén megdinsztelünk, majd hozzáadjuk a túrót és a sajtokat. Kis tejszínnel fellazítjuk és krémesre keverjük. Adunk hozzá sót és borsot, valamint petrezselyemmel megszórjuk. Most jöhet a szendvics összeállítása. Minden kicsit forró, olvadós, és illatos. A kenyérszeleteket megpirítjuk, kis fokhagymával bedörzsöljük, vajjal megkenjük, mehet is rá a sajtos krém és gazdagon pakoljuk meg a gomba raguval. Sajtkrém nélkül, simán vajjal megkenve is mennyei!
Hmm... egy finom koktélt hozzá? Ha ötletet szeretnél meríteni, hogy milyen italt tálalj ehhez a fogáshoz, itt biztosan rálelsz a megfelelő választásra!