A friss menta és a bazsalikom adta meg a dominanciáját. Kis csirkével, padlizsánnal, cukkinivel varázsoltam könnyed egytálétellé. A bulgur elkészítésében az a legjobb, hogy nincs vele dolgunk. Leforrázzuk és hagyjuk, hogy magába szívja a vizet, végül egy rostban és vitaminban gazdag köretet kapunk.
Bazsalikomos-mentás bulgur...
Hozzávalók 2 személyre:
- 100 g bulgur
- 6 karika padlizsán
- 6 karika cukkini
- 8 db olajbogyó
- friss menta (6-8 levél)
- friss bazsalikom (8-10 levél)
- lenmag
- kis túró
- 20 dkg csirkemell
- kis metélőhagyma
- chili
- bors
- 2 gerezd fokhagyma
Elkészítés: A húst apró kockákra vágjuk, megsózzuk, majd egy gerezd apróra vágott fokhagymával vajon lepirítjuk. Kevés vízzel felöntve pároljuk. A padlizsánt megsózzuk, állni hagyjuk, majd lemossuk és a cukkinivel együtt kockákra vágjuk. Külön serpenyőben vajon megfuttatjuk és párolni kezdjük. Megfűszerezzük kis borssal, chilivel, hozzáadjuk a másik gezerd apróra vágott fokhagymát és az olíva bogyókat. Miután megpárolódott, megszórjuk a friss mentával, bazsalikommal, és lenmaggal. Elkeverjük a bulgurral és a hússal együtt, majd morzsolunk még hozzá egy kis túrót. Két kis tálkában tálalhatjuk.
A bulgur tulajdonképpen tört búza, Magyarországon a török éttermekben „török rizsnek” is nevezik. Leginkább a közel-keleti és a török konyha által kedvelt köret. A még éretlen vagy a meghántolt érett búzaszemeket párolják, kiszárítják, majd durvára összetörik . Mivel a bulgurt előzetesen párolják, ezért a magyarok által ismert búzadarától eltérően jóformán alig kell főzni, akár elég csak vízzel leforrázni. Az íze enyhén a dióra emlékeztet.
Hmm... egy finom koktélt hozzá? Ha ötletet szeretnél meríteni, hogy milyen italt tálalj ehhez a fogáshoz, itt biztosan rálelsz a megfelelő választásra!
Ital-, Koktél Receptek a Roy's Cocktail-tól!