Minden konyhában készül egy jó bolognai jellegű tésztaköltemény, de ha tehetjük mi magunk készítsük hozzá a szószt...
Hozzávalók 2 személyre:
- 30 dkg darált marhahús/v. pulykacomb
- 6 db paradicsom
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 fej vöröshagyma
- balzsamecet
- só
- bors
- bazsalikom
- oregánó
- majoranna
- lestyán
- rozmaring
- petrezselyem
- chili
- penne vagy spagetti
- olíva
- babérlevél
Elkészítés: A darált marhahúst megsózom, borsozom, kicsit állni hagyom. Kevés olajon az apróra vágott fokhagymát és vöröshagymát megdinsztelem. Hozzáteszem a húst, kicsit lepirítom és lefedem, így kiengedi a levét. Közben a paradicsomokat forró vízzel leöntöm, és ezáltal szépen le tudom húzni a héját. Felaprítom, minél kisebb darabokra és hozzáteszem a félig megfőtt húshoz. Megfűszerezem első körben úgy, hogy minden fűszerből teszek egy keveset. Meglocsolom egy kanál balzsamecettel és elforrja magát. Újra lefedem, majd később megfűszerezem mégegyszer, a chilit kihagyva. Közben felteszem a tésztát sós, olívás, babérleveles vízben főni. Amikor már szinte készen van a szósz, harmadjára is megfűszerezem (chilivel is) és szintén hozzáadok egy kanál balzsamecetet, így intenzívebb ízvilága lesz, illetve jobban összeérnek közben az ízek. Pici parmezánt is keverek hozzá. Közben a tészta elkészült. Összekeverhetjük tálalás előtt, de ha úgy szeretjük tésztára is ráönthetjük a tányéron. Mindenképpen parmezánnal szórjuk meg.