Mikor dideregve tekintünk ki a hófehérben csillogó tájra, tudjuk jól fog esni egy forró leves....
Csontleves tojással...
- sertéskaraj csont/húsos pulykacsont (4 db)
- só
- szemesbors
- fél zellergumó
- fél karalábé
- 1 db fehérrépa
- 2 db sárgarépa
- 1 fej vöröshagyma
Elkészítés: A húsos csontokat átmossuk, hidegvízzel felöntjük egy nagy fazékban. Hozzáadunk egy kis sót és 1 fej vöröshagymát. Lassú tűzön főzzük. Közben hozzáadjuk a fél zellergumót és karalábét majd tovább főzzük. Amikor a hús már puhának tűnik, jöhet a sárga és fehérrépa (karikában, hosszában, ahogy tetszik). Beleszórunk a vége felé pár szem borsot. Főzzük tovább, ameddig szinte leválna a hús a csontról. Leszűrve és csontokat kivéve tálaljuk és tányéronként beletörünk 1-1 tojás sárgáját. Hagyjuk a forró levesben dermedni és utána lehet szürcsölni.
Gyömbértea...
Hozzávalók:
- fél liter víz
- gyömbér gumó (4 cm-es)
- 3 db fahéj
- 4-5 db szegfűszeg
Elkészítés: A megpucolt és szeletekre felrarabolt gyömbért lerakjuk egy fazék aljára, majd a fahéj rúdakat és a szegfűszeget. Felöntjük a vízzel és kb. fél óráig forraljuk. Ízesíthetjük mézzel és megszórhatjuk még egy kis gyömbérrel.