A következőképpen alakult a Valentin napunk:
Érezve, hogy felmelegedés jön a következő napokban, kezdett olvadni a hó, ezért két kedves baráttal elmentünk szánkózni, bolondozni egyet a Bakonyba. Hazaúton kimerülve, átfagyva vacsora meghívást kaptak tőlünk. Az autóban jött a pánik: hirtelen állítsak össze egy kis ,,valentin" menüt, amivel kedveskedhetnék. Mi is van otthon? Mivel nem kell sok időt tölteni? Hogyan tudnék belecsenni egy kis szerelmet? A következőkre esett a választás:
Előétel
Piros spagetti szívek...
- 10 dkg spagetti tészta
- fél fej cékla
- só
- olíva
- 15 dkg juhtúró
- sonka
- fehérbor
- bors
- pici ketchup
- 2 dkg sajt
Elkészítés: A spagetti tésztát a fél fej céklával, sóval, olívával feltesszük főni (így kapjuk a piros színét). Addig serpenyőben lepirítjuk a sonkát, hozzáadjuk a juhtúrót, sózzuk, borsozzuk, felöntjük egy kis fehérborral, és csak színezésképpen icipici ketchupot adunk hozzá, amitől még nem lesz markáns íze. Kis tálban összekeverjük a tésztát a krémmel és tepsire szívalakban formázzuk, majd bőven megszórjuk sajttal. Előmelegített sütőben addig sütjük, amíg megpirul a sajt. Tálalás: 1-1 szívet ajándékozunk a vendégeknek.
Főétel
Ajándékcsomagok...
Hozzávalók 2 személyre:
- 4 db palacsinta
- marha darálthús (30 dkg)
- 4 fej paradicsom
- csiperke gomba/erdei gomba (15 dkg)
- fokhagyma
- vöröshagyma (fél fej)
- só
- bors
- bazsalikom
- oregánó
- majoranna
- lestyán
- balzsamecet
- panír (liszt/tojás/zsemlemorzsa)
- olaj
Elkészítés: Kikavarjuk a palacsinta tésztát, és állni hagyjuk. A fokhagymát és a vöröshagymát olajon megdinsztelem, hozzáadom a már besózott marhahúst, összekeverem, lefedem, így kiengedi a levét. Sokszor kavargatom. Hozzáadok folyamatosan kis-kis adagkban a fűszerekből. Közben a paradicsomokat leforrázuk és lehúzzuk a héját. Feldaraboljuk és hozzáadjuk a félkész húshoz. Közben megpucoljuk a gombát, ezt is hozzáadjuk, amikor már majdnem kész a hús. Felöntjük 1-2 evk. balzsamecettel, majd újra megfűszerezzük. Hagyjuk összeérni az ízeket. Miután kész, félretesszük, hogy kicsit meghüljön. Miután már nem forró beletöltjük a palacsintákba és bepanírozzuk majd kisütjük. Tálalás: Az előételből maradt spagettitésztával szalagot formázunk és salátaágyra helyezzük a csomagokat.
Desszert
Eperkosárkák...
- Hozzávalók 2 személyre:
- réteslap (4 db kosárka)
- 20 dkg eper
- melegvíz és zselatin
- 4 evk. cukor
- 1 dl tejszín
- kis citromlé vagy amennyiben nincs idő a krém elkészítéséhez krémporból is megvalósítható
Én vásárlás és idő hiányában most így oldottam meg. :S
Elkészítés: Kockákat vágunk a réteslapból és muffin sütőformába helyezzük, megpirítjuk és kivesszük hülni. Közben elkészítjük a krémet. Az epret pürésítjük, hozzáadjuk a cukrot és kis citrom levét. Felverjük a tejszínt, majd a melegvízben feloldott zselatint hozzáadjuk az eperhez, utána pedig a tejszínhabot óvatosan belekeverjük. A kosárkák aljára epret helyezünk és rákanalazunk a krémból. Tetszés szerint tálaljuk. Deszertnek mindenképpen könnyűt választottam a nehezebb főétel miatt, valamint hidegen elkészíthető.