Erre az ételre két variációt készítettem el. Párom a húsosabb ételeket kedveli, míg én inkább a zöldségeket. Ezért sokszor kétfélét főzök...
Baconnal és rizzsel töltött csirkemuffin...
- 2 szelet csirkemell
- fél csésze rizs
- 2 csík bacon
- só
- bors
- rozmaring
- 5 gerezd fokhagyma
- 2 kanál méz
- 1 dl fehérbor
- 1 kanál balzsamecet
- 2 kanál mustár
- sajt
- olíva
Elkészítés: A rizst megfőzzük. A csirkemelleket megkloffoljuk, besózzuk, borsozzuk, rozmaringgal meghintjük. A muffin sütőformát (én téglalap alakút választottam) kivajazzuk, belehelyezzük a csirkemell szeleteket, hogy belehessen takarni. Aljára reszelt sajtot teszünk, utána bacon szeletet és rizst kanalazuk rá. Befedjük a kilógó részekkel, ha nem lenne elég, maradék csirkemellel takarjuk be. A tetejét olívával bekenjük. Előmelegített sütőben 180°C-on kb. 30 percig sütjük, ameddig meg nem pirul a teteje. Figyeljünk rá, nehogy kiszáradjon.
A mártás elkészítése: 5 gerezd megpucolt fokhagymát egészben kevés olívaolajon barnára pirítjuk. Hozzáadjuk a mézet, amely karamellizálódni fog. Utána hozzáadjuk a fehérbort és a balzsamecetet. Sziruposítjuk, majd kicsi láng mellett hozzákeverjük a mustárt. Levesszük a tűzről dermedni.
Tálalás: A muffinformából fordítva kiborítjuk, az alja lesz a teteje, salátával és a mártással díszítjük.
Padlizsános, zelleres, paprikás tojáskrémmel töltött csirkemuffin brokkoli mártással...
Hozzávalók 1 személyre:
- 2 szelet csirkemell
- 2 karika padlizsán
- fél szár zeller
- fél kápia paprika
- 1 tojás
- 2 kanál tejföl
- 3 torzsa brokkoli
- só
- bors
- rozmaring
- szerecsendió
- petrezselyem
- olíva
- 1 kanál rizs
- sajt
Elkészítés: A megtöltésig ugyanaz, mint az előzőekben. A zöldségeket serpenyőben kevés olajon megpirítom. Miután kész, hagyom hülni. A tojást és a tejfölt elkeverem, sózom, borsozom, kis petrezselymet szórok bele. A kihült zöldségeket, rizst és a reszelt sajtot hozzákeverem. Belekanalazom a muffinba, befedem a húst, olívával megkenem és előmelegített sütőben 180°C-on kb. 30 percig sütöm, ameddig meg nem pirul a teteje. Figyelni kell, nehogy kiszáradjon.
Brokkoli mártás elkészítése: A brokkolifejeket megpároltam kevés húsalaplében, majd a turmixgépben 1-2 evk. joghurttal, sóval, borssal, szerecsendióval összeturmixolom. Ha marad a tojásos, zöldséges szószból, azt is hozzá keverhetjük.
További megjelenés: Ötletkonyha.hu