Nagyon szeretett nagybátyám rétesboltot üzemeltet. Békéscsaba (Tiroli rétesbolt) legfinomabb (de mondhatnám az országban is) rétesei ott készülnek. Mindenkinek ajánlom!!! Ha otthon járok hozok magammal a különleges tésztájából, hogy én is tudjak belőle készíteni a barátaimnak.
- rétestészta (rétesbotban vásárolt vagy saját kézzel gyúrt)
- fél fej káposzta
- cukor
- zsiradék (vaj, zsír)
- 2 dkg cukor
- só
- bors
Elkészítés: A káposztát lereszeljük. Megsózzuk, félretesszük kb. 1 órára. Zsíradékban karamellizáljuk a cukrot és hozzáadjuk a káposztát, amelyből kinyomkodjuk a levét. Megborsozzuk és kb. 25 percig kavargatva dinszteljük. Hagyjuk kihülni. Addig a tésztát késhegynyi vastagságra nyújtjuk. Beletöltjük csíkban a káposztát és feltekerjük (sütőpapír, vagy konyharuha segítségével). Előmelegített sütöben 180-200°C-on aranybarnára sütjük.