Chili Con Carne jutott ma az eszembe, csak egy a bökkenő, a párom nem szereti a babot..., ami az egyik fő összetevője lenne. De mégis maradva ennél az ízvilágnál, gondoltam kreálok kedvére valót így is.
Hozzávalók 4 személyre:
- fél kg darált marhahús
- 1 kisebb sárgarépa
- fél vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 cm-es zellergumó
- 1 kisebb fehérrépa
- 3 fej paradicsom
- paradicsomszósz
- só
- bors
- chili
- petrezselyem
- zsálya
- réteslap
- vaj
- mozzarella
- 2 szelet csípős vékonykolbász
Elkészítés: A darált húst besózzuk, borsozzuk, félretesszük. Közben a sárgarépát, a fehérrépát, a hagymát, a fokhagymát, a zellert picire összeaprítjuk. A húst kevés olajon serpenyőben lepirítjuk, majd hozzáadjuk az aprított zöldségkeveréket. Fedő alatt pároljuk. Közben a paradicsomokat forró vízzel leöntjük, lehúzzuk a héját és feldarabolva hozzáadjuk a húshoz. Kevés házi paradicsomszósszal felöntjük. Kicsit utána fűszerezünk sóval, borssal, chilivel, zsályával. Hagyjuk megfőni fedő alatt. A végefelé a 2 szelet csípős kolbásszal még kicsit megbolondítjuk. Közben a sütőt előmelegítjük 180°C-ra. Amikor készen van a hús, levesszük a tűzről. Nem lesz sok leve, de pont így lesz a jó. Kb. 4-5 db réteslapot olvasztott vajjal minden oldalán megkenem, egymásra helyezem. Kör alakú cserépedényt kivajazok, belehelyezem a megvajazott réteslapokat, rá egy adag húsragut. Teszek 4 szelet mozzarellát cikkelynek megfelelően. A második adag húsragut is ráhelyezem. Befedem a kilógó réteslaprésszel, a tetejét megkenem olvasztott vajjal, és kb. 25-30 perc alatt megsütöm. Kivéve a sütőből lefordítva a cserépedényt, kiborítom óvatosan. 4 db tortaszeletre osztom. Tetejét mozzarellával díszítem.