Bevallom a sült kacsa nem tartozik a kedvenceim közé. De a kacsamell rózsaszínre sütve... hmmm, egyszerűen isteni! Narancsosan, szójaszószósan, mézesen, natúran, bárhogyan! Lilakáposztával, narancslekvárral, vagy ahogyan most döntöttem: a lilahagymalekvárral. A mai ihletet Mézigörl adta, de kicsit variáltam a saját lilahagymalekvár receptemmel. :)
- 2 db kacsamell
- 2 evk. méz
- só
- 4 db burgonya
- rozmaring
- tejszín/tej
- vaj
Lilahagymalekvár:
- 1 nagyobb fej lilahagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 3 evk. méz
- rozmaring
- kakukkfű
- bors
- 2 dl vörösbor
- vaj
- olaj
- kevés reszelt gyömbér
Elkészítés: Kezdjük a lilahagymalekvárral. Ezt akár több órával előtte is elkészíthetjük. A vörösbort, a mézet, a rozmaringot, kakukkfüvet (1-1 tk.) sziruposra főzzük. Közben a lilahagymát megpucoljuk, felszeleteljük. A szintén felaprított fokhagymával és gyömbérrel vajon párolni kezdjük. Hozzáadhatunk egy kevés olíva olajat is még. Miután nagyrészt megpárolódott, felöntjük a fűszeres, vörösboros sziruppal és tovább pároljuk. Miután kész, félretesszük. Melegen, hidegen is fogyasztható. A burgonyát megpucoljuk, felkockázzuk, sós vízben feltesszük főzni, adunk hozzá egy rozmaring szárat. A kacsamelleket megtisztítjuk, hidegvízzel megmossuk, leitatjuk. Beirdaljuk a bőrét, úgy hogy ne vágjunk bele a húsba. Megsózzuk mindkét oldalán. Picit pihentetjük. Addig felforrósítjuk a serpenyőt, de ne túl magas hőfokon. Először zsírjával lefelé helyezzük bele a húst, kb. 5 percig sütjük, majd a másik oldalával lefelé szint 5 percig. Ezzel médiumra tudjuk sütni. Most én kicsit tovább sütöttem (kérésre) még 150°C-on a sütőben 10 percig, kis mézzel megkenve a bőrét, amivel fölfelé helyezzük be. Így rózsaszín lett még, nagyon omlós, de már nem nevezném médiumnak (ahogyan amúgy én szeretem). Közben a burgonya megfőtt, összetörjük vajjal és tejszínnel vagy tejjel. Én már említettem a habosabb állagú pürét preferálom. Mindennel készen vagyunk, felszeleteljük a kacsamelleket és tálaljuk a lilahagymalekvárra és a rozmaringos burgonyapürével.