Felfigyeltem rá, hogy eddig még nem írtam halas receptet. Pedig szeretem. Aztán ráeszméltem, hogy persze, télen sajnos sokkal ritkábban is eszem, mert nemigazán kedvelem a fagyasztott halakat. Viszont tenger hiányában rákényszerülünk. Bár kérdéses valóban tengerben nevelkedett e az a bizonyos halacska. Szerencsés környezet adta lehetőségként a baráti körrel szívesen szervezünk tavasszal/nyáron sátrazós horgászhétvégéket. Így elég sűrűn is eszünk frissen fogott halat, mint például süllőt, keszeget, kárászt, pisztrángot, pontyot, amurt. Igyekszem nagyobb szerepet adni nekik itt a blogomban, ha idén is gazdagodom ilyen élményekkel.
- 4 szelet tengeri halfilé (bármilyen halfilé)
- só
- bors
- citrom
- kakukkfű
- petrezselyem
- 10 dkg cukorborsó
- 5 dkg sajt
- 1-2 kanál joghurt
- chili
- 4 szál medvehagyma
- cukkini
- padlizsán
- szezámmag
Elkészítés: Ha fagyasztott a hal, kiengedjük. Sózzuk, borsozzuk, kis citrommal meglocsoljuk, kakukkfűvel és petrezselyemmel megszórjuk. Pihenni hagyjuk. Addig a borsót a sajttal, joghurttal, sóval, chilivel, borssal és az apróra vágott medvehagymával botmixerrel pürésítjük. Szezámmagot szórunk a krémbe. A halat forró serpenyőben vajon megsütjük. Közben egy másik serpenyőben a padlizsán- és cukkini szeleteket szintén kisütjük. Tálaláskor a krémet a halszeletekre kanalazzuk, megszórhatjuk még szezámmaggal és medvehagymával. Én most köretnek a cukkinit és padlizsánt választottam, de rizzsel és más zöldségekkel is ízletessé tehetjük.