Vörösboros-medvehagymás csirkemájjal töltött csirkecomb...
Még mindig tart ígéretem szerint a "medvehagyma hét" a blogomon. Igyekszem úgy felhasználni, hogy különleges ízeket érjünk el vele. Ahogyan említettem néha központi szerepet kap, néha csak mellékszerepet. Bár lássuk be mellékszereplőként is csodákat művelhetünk általa. Íme egy példa rá...
Hozzávalók 2 személyre:
- 2 egész csirkecomb
- 40 dkg csirkemáj
- 2-3 dl vörösbor
- 2 evk. méz
- rozmaring
- só
- bors
- 1 zsemle
- 1 tojás
- 2 evk. zsemlemorzsa
- 5 szál medvehagyma
- áfonyalé (vagy lekvár)
- 2 nagy burgonya
- vaj,
- tej
Elkészítés: A csirkecombokat megtiszítjuk, besózzuk. A csirkemájakat szintén megtisztítjuk, darabokra vágjuk. Kb. 2 dl vörösbort, 1 evk. mézet, kevés rozmaringot kikeverünk páclének. Ebbe tesszük a májat pihentetni kb. 15-30 percig. Közben előmelegítjük a sütőt 200˘C-ra. Serpenyőben a páclében megpároljuk a csirkemájakat. Közben az aprítógépbe beletörünk egy tojást, beleöntjük a tejbe áztatott zsemlét, majd ehhez hozzá szedjük lé nélkül a májakat, kicsit megborsozzuk. Tehetünk egy pici sót is hozzá. Összeaprítjuk pástétom állagúra. Hozzáadjuk az aprított medvehagymát és kb. 2 evk. páclevet, valamint 2 evk. zsemlemorzsát. Összekeverjük. Ezt a pástétomot betöljük a csirkecombok bőre alá. A páclevet és kicsi olajat öntünk tűzálló tálba, amibe belefektetjük a combokat és fóliával lefedjük. Kb. 50 percig sütjük, egyszer átfordítva. Levesszük a fóliát és még 10 percig megpirítjuk a bőrét. Közben a burgonyákat megpucoltuk, felkockáztuk és sós vízben megfőztük. Kevés vajjal, tejjel/tejszínnel pürét készítünk. Én ehhez az ízes húshoz semleges köretet kívántam. A maradék pástétomot alaplében kifőzzük májgombócként, ez is részese lehet a köretnek. Áfonyalevet mézzel, 1 dl vörösborral sziruposra főzünk. Ez díszítheti, illetve fűszerezheti még az ételünket.