Ezt a desszertet általában télen szokták elkészíteni. ,,Téli álom" illatnév kötelez. Én valahogy mégsem gondolkodom eszerint, és szerintem hangulatfüggő mit is kívánunk meg éppen, legyen bármilyen évszak. Így ma erre a desszertre esett a választás, amikor megpillantottam a kosárban az almát...
Hozzávalók 2 személyre:
- 2 alma (én a savanyúbb almából szeretem, Granny Smith)
- 1 tojás
- 4 evk. liszt
- 6 evk. szénsavas ásványvíz
- 1 dl mandulalikőr
- 2-3 evk. méz
- 3 evk. tejszín
- fahéj
- olaj
Elkészítés: Az almákat megpucoljuk, felszeleteljük fél cm-es karikákra, és a csutkáját kiszedjük. A mandulalikőrben hagyjuk pihenni. A tojást az ásványvízzel felverjük, majd csomómentesre keverjük a liszttel. Megszórjuk fahéjjal. Serpenyőbe annyi olajat öntünk, hogy ellepje az almaszeleteket. Belemártjuk az almát a tésztába és a forró olajban kisütjük. Mikor kiszedjük papírtörlővel felitatjuk a maradék olajat a szeletekről. A mézet a tejszínnel, a mandulalikőrrel, és fahéjjal szipurosra főzzük. Tálaláskor ezzel öntjük le a kisült almatornyot.
További megjelenés: Ötlekonyha.hu