Mivel ma nagypénteket tartottunk, igyekeztem hűen mellőzni az ételekből a húst. Így esett a választásra a gnocchi-ra, amelyet kézzel gyúrtam és egy juhtúrós sajtmártással tálaltam.
- 2 db burgonya (nagyobb)
- 20 dkg liszt
- 1 tojás
- vaj
- fél cukkini
- egy zacskó (üveg) olíva bogyó (töltött vagy töltetlen)
- 2 dkg ementáli
- 2 dkg cheddar
- 2 dkg trappista
- 2 dkg juhtúró
- 1,5 dl tejszín
- só
- bors
- petrezselyem
Elkészítés: A burgonyát megpucoljuk, megfőzzük sós vízben, utána áttörjük vajjal. Hozzáadjuk a tojást, a lisztet és összegyúrjuk. Hengereljük és lecsippentünk belőle 2 cm-es darabokat. Én inkább golyókat formáztam belőle, ahogy éppen sikerült. Forró vízben kifőzzük. Ha feljön a víz tetejére, ki is szedhetjük. A cukkinit felkockázzuk, kevés olajon megpirítjuk. Hozzáadjuk az olíva bogyókat, felöntjük a tejszínnel. A darabolt sajtokat, a juhtúrót felolvasztjuk a tejszínben, sózzuk, borsozzuk, kis petrezselyemmel megszórjuk. A mártást a gnocchira öntjük.