Én azok közé tartozom, akik imádják a spenótot, de utálják a sóskát. Gyerekkoromból emlékszem, így csoportosítottuk egymást. Vagy az egyiket szerettük, vagy a másikat. Anyukám fincsi spenótfőzelékét módosítottam egy kicsit fittebbre.
Hozzávalók 2 személyre:
- egy zacskó friss spenót (vagy fagyasztott, lehet pürésített, azzal könyebb dolgozni)
- só
- bors
- 2 -3 gerezd fokhagyma
- tej,
- 3 evk. zabpehely
- 2 tojás
- 2 sonkaszelet
Elkészítés: Az apróravágott spenótot kevés olajon megdinszteljük, fonnyasztjuk. Aprított fokhagymát adunk hozzá, majd megsózzuk, borsozzuk. A zabpelyhet tejbe áztatjuk (lehet zsemlével is). Ha fagyasztott natúr pürével dolgozunk, akkor kevés tejjel és a fűszerekkel összefőzzük. A turmixgépben a beáztatott zabpehellyel összedolgozzuk, utánafűszerezhetjük. Fém mini kosárka formát (6 cm) kikenjük olajjal, belehelyezzük a sonkát és beleütünk egy tojást. Sütőben addig sütjük, amíg megdermed a tojás. A spenótfőzelékbe helyezzük a kisült tojásvirágokat.