Ezt a kelt tészta receptet már régóta birtokolni szerettem volna, amelyet a párom édesanyja készít. Megkérdeztem lépésről lépésre... a válasz: egy kis ez, egy kis az, egy kicsit abból, és ha olyan lesz, akkor jó. Na ezzel lássuk be, nem voltam előrébb. Mondjuk úgy magamra maradtam, hogy valami hasonlót hozzak ki a palacsintából. Nem is lett pontosan olyan, de így is nagyon finomra sikerült. Most nem édesen, hanem májas pástétommal töltöttem meg. Lesz édes verzió is! :)
Gombás csirkemájjal töltött kelt palacsinta...
Hozzávalók 2 személyre:
- 1,5 dl tej
- 10 g élesztő
- kis cukor
- 15 dkg liszt
- 1 tojás
- pici só
- 20 dkg csirkemáj
- 15 dkg csiperke gomba és kevés erdei gomba (bármilyen, amire vágyunk)
- koriander
- bazsalikom
- bors
- 1 dl tejszín
- saláta
- marék reszelt sajt
Elkészítés: Az élesztőt langyos, cukros tejben felfuttatjuk. A tojáshoz hozzákeverjük a lisztet és a felfuttatott élesztőt, majd összedolgozzuk csomómentesre. Nem kell annyira folyósnak lennie, mint a sima palacsintának. Hagyjuk fél órán át pihenni. Közben a májakat megtisztítjuk, és tejbe áztatjuk. Addig a gombát megpucoljuk, felszeleteljük, a salátát megmossuk, a sajtot lereszeljük. Serpenyőben, kevés olajon a májakat lesütjük, hozzáadjuk a gombát, megfűszerezzük korianderrel, bazsalikommal, kis borssal és összepároljuk. Ha már nem véres a máj hozzáöntjük a tejszínt és kicsit tovább főzzük. Átszedjük az aprítóba (vagy botmixerrel) pástétomot készítünk. A palacsintákat kisütjük, megkenjük a májjal, leszórjuk sajttal, salátát teszünk rá és felhajtjuk. Egy-két percre forró sütőbe helyezzük, hogy megolvadjon a sajt. Miután kivettük ferdén felszeleteljük és tálalhatjuk. Ha valaki igényli egy tejszínes sajtmártást, vagy gombamártást készíthetünk hozzá.