Alapvetően nem szokásom bundázni sem a húsokat, sem a zöldségeket. Most mégis vágytam egy ropogós, zöldséges mártogatósra.
Gyömbéres tempurába mártott tök-, és cukkinirudak édes-savanyú mártogatóssal...
Hozzávalók 2 személyre:
- 4-5 csík tök és cukkini (könnyen süthető zöldségek)
- 1 rész kukoricaliszt
- 2 rész fehérliszt
- negyed rész keményítő
- 1 mk. szódabikarbóna
- hideg szénsavas víz (sűrűbb palacsinta tészta állagnak megfelelő),
- reszelt gyömbér
- chili
- 2 evk. almaecet
- 4 ek. méz
- 2 tk. cukor
- 2 evk. pirosarany
- szezámolaj
- étolaj
- só
Mártás: 4 evk. mézet, 2 tk. cukrot (én nádcukrot használtam), 2 evk. ecetet, 2 evk. pirosranyat kikeverek szirup állagúra, addig ameddig a cukor feloldódik.
Elkészítés: A mártást elkészítjük. A zöldségeket megpucoljuk és csíkokra felvágjuk, besózzuk és állni hagyjuk. A lisztet átszitáljuk, a keményítőt, a szódabikarbónát hozzákeverjük, majd a lassan adagolt hideg vízzel fellazítjuk. Megszórjuk kis sóval, reszelt gyömbérrel (ízlés szerint), chilivel. A mélyhűtőben pár perc alatt lehűtöm (akkor sokkal ropogósabbra sül). Az étolajhoz adok 1 tk. szezámolajat és felforrósítjuk. A zölségeket belemártjuk a tempurába, és a forró olajban gyorsan kisütjük. A mártással tálaljuk.