A kacsahúshoz az édes gyümölcsöket vagy a káposztaféléket tudom elképzelni. De mégsem megszokott formában szerettem volna tálalni. Miért ne tennénk izgalmasabbá a köretet?! Így esett a választás a rizsgombóc és a káposzta koprodukciójára.
Kacsaszárnytő káposztás rizsgombócokkal...
Hozzávalók 2 személyre:
- 1 fél fej fehérkáposzta
- 8-10 db kacsaszárnytő
- 10 dkg rizs
- só
- bors
- majoranna
- chili
- 4 evk. almaecet
- 4 evk. cukor
- fél liter víz
- 1 tojás
- zsemlemorzsa
- reszelt sajt
Elkészítés: Először elkészítjük a káposztasalátát. Jobb lenne előző nap, de így is finom lesz. A káposztát lereszeljük besózzuk, és állni hagyjuk 1 órán át. Elkészítjük a páclevet: 4 evk. cukrot és 4 evk. almaecetet elkeverünk, majd hozzáadjuk a vizet. Chilivel és borssal fűszerezzük. Amikor letelt az 1 óra, kinyomkodjuk a káposzta levét és beletesszük a páclébe. Állni hagyjuk még minimum 1 órán át. Közben a szárnyakat megtisztítjuk, ha vannak benne még tokok, eltávolítjuk, majd besózzuk. (Akinek nincs hosszú körme, mint nekem, annak javaslom a csipesz segtítségét.) Tepsibe helyezzük, vizet öntünk alá és 70 percen át 180 C°-on, lefedve sütjük (1-szer, 2-szer megforgatjuk). Leszedjük a fóliát vagy a fedőt és pirosra sütjük kb. 10-20 perc alatt. A rizst megfőzzük (kevés vajon lepirítjuk, felöntjük 2-szeres vízzel, besózzuk, fedő alatt, lassú tűzön). Hagyjuk meghülni, majd hozzáütünk egy tojást, fűszerezzük borssal és majorannával. Beleszórjuk a reszelt sajtot és valamennyi zsemlemorzsát. A káposztasalátából egy kis adagot hozzágyúrunk, és vizes kézzel gombócokat formázunk. Meghempergetjük még zsemlemorzsában és olajozott tepsiben megsütjük kb. 20 perc alatt 180 C°-on. Salátaágyon tálalhatjuk. Telföllel kicsit meglocsolhatjuk.