Nem is gondolnánk mennyi mindenre használhatjuk a citromot a háztartásunkban. Valószínű az idősebbek és a gyakorlottabbak persze nagyon sok ismerettel rendelkeznek. Nekem viszont vannak hiányos ismereteim még, amelyeket azért igyekszek pótolni a tevékenykedéseim során. Én is a legbiztosabb konyhai praktikákról az anyukámat faggatom ki. Így is született meg az új gondolat, a MIRE JÓ még... rovat, hátha új és hasznos információkat közvetíthetek.
- Tökéletes a zöldségek és a gyümölcsök frissen tartásához. Pár cseppel erérjük, hogy a fonnyadt zöldségek, saláták életre keljenek, valamint segít megtartani a gyümölcsök színét. Nincs más teendők, mint a hideg vízbe cseppenteni egy keveset. Sőt még a titokban megbúvó kis rovarok is előjönnek a salátákból általa.
- Takarítás során is felhasználhatjuk. A mikrohullámú sütő belsejében lerakódott zsírokat is eltüntethetjük. Egy tál vízbe felszeletelt citromot teszünk és bekapcsoljuk a mikrot pár percre. A gőze feloldja a zsíros szennyeződéseket és könnyebb tisztára törölni. (Akár a sütőnkben is elvégezhetjük ugyanezt.)
- Ha vörösboros, vagy zsírfoltos baleset ér minket, locsoljunk a foltra citromlevet, és pár perc alatt a citromsav feloldja az elszíneződést. Majd alaposan öblítsük ki a ruhánkat.
- Ha kint a teraszunkon, a kertünkben tálaljuk fel az ételeinket és nem akarunk kellemetlenséget a szúnyogok miatt, érdemes elriasztanunk őket. Erre is alkalmas a citrom. Ha félbevágjuk a citromot és esetleg más intenzív fűszernövényt (rozmaring, levendula, szegfűszeg) is beleszúrunk, garantáltam szúnyogmentes lesz a vacsoránk. Egy csokor citromfű is a segítségünkre lehet.
- Ha halat sütnénk, vagy főznénk, akkor dörzsöljük be a citrom levével és nem esik szét a húsa.
És még egy titok: ha több levet szeretnénk kifacsarni belőle (de akár ez igaz a narancsra is), érdemes meleg vízbe beáztatni előtte.
Szívesen fogadom az hasonló praktiákat, bővítve ezt a bejegyzést! :)
A felhasznált képet a következő oldalról töltöttem le: http://www.babewalker.com/2012/07/lemon-party/