Végre megindultak a gombák! Rengeteget kaptam ma reggel Szilárd barátomtól. Túlnyomó része őzláb gomba (így a héten sok, vele készült recepttel érkezem), de köztük elbújva megtaláltam az óriás pöfeteg gombát is, aminek nagyon megörültem. Még sosem vásároltam ilyen gombát, mindig sikerült mi magunknak rálelni. Jellemzően csalános aljnövényzetben bújik meg, így nem túl kellemes felkutatni. Amíg fiatal, friss, fehér, addig fogyasszuk, ha már sárgul, barnul, szivacsosodik, ne tegyük. Igazi ínyencségnek tartom, és nagyon magas a fehérje tartalma, tápláló, koleszterinmentes. Kiváló húspotló is.
Bundás óriás pöfeteg - mandulás, sajtos sült almával...
Hozzávalók 2 személyre:
- 4-6 szelet pöfeteg gomba
- liszt
- 2-3 tojás
- zsemlemorzsa (én darált zabpelyhet használok helyette)
- darált dió, mogyoró, mandula, napraforgó, tökmag
- olaj
- vaj
- 4 db savanyú alma
- 5 dkg krémsajt
- színesbors
- szegfűbors
Elkészítés: Az almákat megpucoljuk és felkockázzuk. Egy hőálló tálba helyezzük és vajat, krémsajtot kockázunk hozzá. Kevés vízzel meglocsoljuk, majd befűszerezzük szegfűborssal és színesborssal. Sütőben 15 perc alatt puhára sütjük, kb. 180 C°-on. A gombákat felszeleteljük és lehúzzuk a héját. Először a lisztbe beleforgatjuk, majd a tojásba, és utoljára pedig a darált, sokmagvas zsemlemorzsába. Forró olajban pár perc alatt kisütjük. A vajas, sajtos almakockákkal tálaljuk.
Hmm... egy finom koktélt hozzá? Ha ötletet szeretnél meríteni, hogy milyen italt tálalj ehhez a fogáshoz, itt biztosan rálelsz a megfelelő választásra!