Tudom, első ránézésre nem túl megnyerő, de érdemes bizalmat szavazni neki. Legjobb társa egy unalmas csirkének vagy pirítósnak. Pikáns, fűszeres, csípős, mégis gyümölcsös és édes. Persze, aki szereti az efajta kavalkádot annak ajánlom. Egy sós palacsinta tésztában is el tudom képzelni, de akár egy pitával is.
Amikor megpillantottam a mangót, nagyon nagy fentartással tettem a kosaramba, mivel a legutóbbi élmény vele elég tragikusra, majd a végén tragikomikusra sikerült. Allergiás lettem rá... A tünetek 5 perc alatt törtek rá a testemre a legnagyobb pánikkal megfűszerezve. A szememmel homályosan láttam, égett a bőröm, Angelina Jolie-sra feldagadt a szám. Nem láttam kívülről magamat, de volt egy elképzelésem a torzult testemről. Gyorsan irány az ügyelet, ahol a felkészült és rendkívül kedves ügyeletes orvos mindezt hisztirohamnak diagnosztizálta és elküldött egy pszichológushoz.. Legalább az asszisztens komolyan vette megpróbáltatásaimat és szakszerűen ellátott, csillapítva az allergiás reakcióimat. Szerencsére a kedves barátaim a szorult helyzetben is mókásra vették a hangulatot, és megörökítették csodás ajkaimat, nehogy ne legyen emlékem az esetről. Szóval bíztam benne, ez egy egyszeri eset volt, és bátorságot véve leemeltem a mangót a polcról és hazaindultam vele. Már eltelt pár óra az elfogyasztása óta és még ÉLEK! Azt hiszem kibékülhetünk egymással, és igyekszem újra és újra bizalmat szavazni neki.
Mangó chutney...
Hozzávalók 2 adagra (gyors verzió):
- 1 mangó
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 mkk. reszelt gyömbér
- 1 mkk. fahéj
- 1 mkk. currypor
- 1 mkk. római kömény
- 1 mkk. cayenne bors
- 1 dl fehér borecet (vagy almaecet)
- 1 evk. szárított almadarabok
- (ha van otthon pekándió, esetleg mazsola)
- 1 dl ananászlé vagy narancslé (facsart)
- 5 dkg barna cukor
- kevés chili (amennyire szeretjük az erőset)
Elkészítés: A mangót megpucoljuk, feldaraboljuk kis kockákra és az összetevőkkel együtt feltesszük fedő alatt alacsony lángon főzni. Megkevergetjük, és kb. fél óra alatt elérjük a kívánt lekvár állapotot. Én a felét kicsit pürésítettem, majd hozzákevertem a darabosabb felét. Így krémesebb állagot érhetünk el a szirupos helyett. Alapvetően az india fűszerezés adja a pikáns ízvilágot, sokféleképpen elkészíthető házilag is. Azért az igazán jó chutney-t érdemes felkutatni, és ez egy igazán szakértelmet kívánó dolog szerintem. De nyugodtan próbálkozzunk házilag és magunk szájíze szerint kísérletezve.
,,A mangó chutney egy indiai fűszeres lekvár, amely az angolok által lett világhírű. Az igazi, indiai verzió, csupán a mangó és fűszerek főzött keveréke, amit frissen készítenek étkezés előtt. A nyugati, befőzött verziója inkább a lekvárhoz hasonlít, ami előre elkészíthető, és hűtőszekrényben tárolható.."
Hmm... egy finom koktélt hozzá? Ha ötletet szeretnél meríteni, hogy milyen italt tálalj ehhez a fogáshoz, itt biztosan rálelsz a megfelelő választásra!
Ital-, Koktél Receptek a Roy's Cocktail-tól!