A hétvégi program egyik részeként újra varázslatossá tettük a teraszunkat. Azóta minden étkezést ott tálalok, a csodás kerti kilátással. Már a reggelinél kisimítja az arcunkat a sok madárcsicsergés, és a még hűs szellő. Imádom! Újabban egy könnyed krémleves az ebédem. Frissít és eltelít. A mai kreációm, bár nyáron lesz az igazi a frissen szedett zöldborsóval, de így is csodás volt számomra az ízvilága.
Mentás zöldborsókrémleves sajtchipsszel...
Hozzávalók 2 személyre:
- 400 g zöldborsó (nyáron friss, fejtett, más időszakban mirelit)
- 1 marék menta
- 1 marék bazsalikom
- 1-2 dl tejszín vagy joghurt
- 1 kis fej vöröshagyma
- só
- bors
- kis zellergumó
- 1 sárgarépa (kisebb)
- 1 fehérrépa (kisebb)
- 1 liter zöldségalaplé
- kis vaj
- lime vagy citrom
- kevés trappista
- 1-1 szelet mozzarella
- 1-1 db aszalt szilva (ez elhanyagolható)
Elkészítés: A zöldborsót (amennyiben mirelit) hideg vízben kiengedjük. A répákat és a zellergumót megpucoljuk, és a borsóval együtt a főzőedényben kevés vajon megforgatjuk, dinszteljük. Felöntjük a zöldség alaplével. Hozzáadjuk egészben a kis fej vöröshagymát, az apróra vágott menta és bazsalikom felét. Amikor főtt egy kicsit, de mégsem teljesen puha, átszedjük a zöldségeket (hagyma kivételével) a turmixgépbe, felöntjük a tejszínnel vagy joghurttal, hozzáadjuk a friss menta és a bazsalikom másik felét, kis sóval és borssal megszórjuk, valamint annyi alaplével felöntjük, amennyire krémesen szeretjük, és jól összeturmixoljuk. Lereszelünk két kis kupac sajtot egy sütőlapra (sütőpapírra), a közepére mozzarella szeletet teszünk, majd abba egy szem szilvát. Előmelegített sütőben pár perc alatt lágy aranybarnára megsütjük, kb. 200 C°-on, majd kivesszük a sütőből és hülni hagyjuk. Ilyenkor válik ropogóssá. Vigyázzunk ne égessük meg! Tálaláskor a levesbe facsarunk egy kis mentát, és a chipsszet mellé tálaljuk.