Új ízre vágytam a csirkemáj készítésekor. Az amúgy nagyon népszerű és olcsó májat rendkívül sokféleképpen elkészíthetjük. Köretet ízesítve, levesbetétnek, húsokat megtöltve, pástétomnak, és természetesen önmaga teljességében is. Én az utóbbit választottam, egy kicsit különlegesebb ízesítéssel.
Karamellizált csirkemáj tejszínes-spenótos burgonyával...
Hozzávalók 2 személyre:
- 30 dkg csirkemáj
- 3 db burgonya
- 2 marék spenótlevél
- 2 gerezd fokhagyma
- vaj
- 1-1,5 dl tejszín
- 2 dkg sajt
- 1 evk. kacsa- vagy libazsír
- 1 evk. méz
- színesbors
- majoranna
- szerecsendió
- fekete bors
- pici só
Elkészítés: A májakat megtisztítjuk, és pár órára jeges tejbe áztatjuk. A burgonyákat megpucoljuk, kockákra vágjuk és egyhén sós vízbe feltesszük főzni (félkeményre, ne essen szét). A spenótleveleket megmossuk, felaprítjuk. A fokhagymákat összeaprítjuk. A májakat leitatjuk. Megszórjuk szerecsendióval, majorannával, színesborssal, majd kacsazsíron/libazsíron mindkét oldalukat 1-1 perc alatt lesütjük. Hőálló tálba átszedjük, leöntjük a zsiradékkal, egy picit utánafűszerezzük, meglocsoljuk a mézzel és 180 C°-ra előmelegített sütőben mindkét oldalát még 3 percig sütjük. A serpenyőben vajon megdinszteljük a fokhagymát és a spenótleveleket, majd felöntjük a tejszínnel, megszórjuk sajttal, és fűszerezzük pici borssal. Ha elolvadt a sajt, beleforgatjuk a burgonyát. Tálalásnál enyhén megsózzuk és borsozzuk a májakat.