Egy diéta vagy a tudatosabb életmód választása esetén hadilábon állunk a nassolással. Nehéz megállni a ropogtatnivalókat, amelyek amúgy a pillanatnyi boldogságon kívül egyáltalán nem járulnak hozzá testünk táplálásához. Gyerekkorom egyik kedvenc csemegéje a csokis szójabab volt. Nem tudom, ma vajon lehet-e még kapni, én nem találkoztam vele. Kislányként persze nem az egészségtudatom miatt ropogtattam, hanem mert imádtam az ízét. Emlékként villant be, és úgy döntöttem elkészítem házilag, de most csoki nélkül. Egy film tökéletes kísérője.
* Magas fehérjetartalom, alacsonyabb kalória érték. Ásványi anyagok: vas, cink, kálcium, magnézum. Mikro-tápanyagok: folsav, szelén.
Pirított szójabab (fűszeresen, vagy csokisan is elkészíthető)
Hozzávalók 2 fő részére:
- 100 g szójabab száraz
- víz
ízesítéshez (így már kevésbé energiaszegény, de különlegesebb ízvilágot kapunk)
- só (érdemes ásványi sóval, ne konyhasóval)
- tetszőleges fűszer (őrölt formában)
- étcsoki vagy tejcsoki olvasztva
Elkészítés: A szójababot vízbe áztatjuk legalább 12 órára, maximum 20 órára. Felpuhul, és a héja is a többségéről le fog ázni. Leitatjuk a vizet, majd előmelegített sütőben 200 C°-on, NYITOTT ajtóval (a nedvesség távozik belőle, így válik ropogóssá) kb.70-80 perc alatt, többször átforgatva megpirítjuk. Amennyiben ízesítenénk, hintsük meg egy kis sóval, vagy fűszerrel (fahéj, gyömbér, szerecsendió, rozmaring, stb.). Olvasztott csokoládéba is belemárthatjuk, majd hagyjuk megdermedni rajta. Mint egy csokis drazsé.
Hmm... egy finom koktélt hozzá? Ha ötletet szeretnél meríteni, hogy milyen italt tálalj ehhez a fogáshoz, itt biztosan rálelsz a megfelelő választásra!
Ital-, Koktél Receptek a Roy's Cocktail-tól!