Egy újabb variáció a fasírtgolyóra...
A bacon és sajt füstölt illata járja körbe a konyhát. Előételnek, főételnek, ki miként kívánja.
- 30 dkg sertéskaraj (darálva)
- 1-2 gerezd fokhagyma
- 1 kis fej vöröshagyma
- 2 csík bacon zsírjával
- parmezán
- só
- bors
- borsikafű
- 1 tojás
- zabpehely
Mártás:
- 2 evk. mascarpone
- 5 dkg parmezán
- 5 dkg füstölt sajt
- tejszín
- 1-2 csík bacon
- só
- bors
Elkészítés: A sertéskarajt ledarálom, aprítom (kb. 30 dkg/2fő). A vöröshagymát felkockázom megdinsztelem kevés olajon. Hozzáadom a húshoz, majd a sót, a borsot, a borsikafüvet, az 1 gerezd fokhagymát, a felkockázott bacont (2 csík) és tovább aprítom. Hozzákeverek 1 tojást és a darált zabpelyhet (vagy prézlit), amennyit felvesz, hogy golyókká lehessen formázni. Sütőpapírral bélelt tepsiben, letakarva fóliával kb. 40 percig sütöm átforgatva (kb. 10 db fasírtgolyó) 200 C fokon. A mártáshoz egy serpenyőben összemelegítek mascarponét (2 evk.) 5-5 dkg parmezánt/füstölt sajtot, kicsi tejszínnel fellazítom, só, bors és bacon kerül bele, és addig melegítem, ameddig számomra a kellő sűrűségű nem lesz.