Variációk túrófánkra...
Hétvégén Sziszka barátnőmmel készítettünk az alapreceptből fánkot, meglepve az addig pecázó fiúkat. Mivel tegnap nagyon viharos, borongós idő volt, gondoltam ezzel visszahozom a hétvégi látogatás élményeit, amelyeket ragyogó napsütésben a Bakony szívében éltünk át, rengeteg nevetés közben.
A túrófánk semlegessége lehetőséget ad különböző ízvariációk kipróbálására.
Marcipános túrófánk csokival töltve...
Hozzávalók 4 személyre:
- 25 dkg túró
- 2 tojás
- 10 dkg finomliszt
- 4 dkg marcipán
- 4 evk. cukor
- késhegynyi vanília
- fél zacskó sütőpor
- pici só
- olaj
- étcsokoládé vagy tejcsokoládé
- pici reszelt citromhéj
Elkészítés: A tojásokat felverjük a cukorral, vaníliával. Hozzákeverjük a túrót, a reszelt marcipánt és citromhéjat, majd a sütőporos lisztet. Gombócokat formázunk (vizes kézzel könnyebb), közben egy-egy darabka csokit nyomunk a közelébe. Forró olajban 1-2 perc alatt megsütjük minden oldalát. Kiszedés után lecsepegtetjük a felesleges olajat. Kívül ropogós, belül az olvadt csoki krémessé teszi.
Mákos-marcipános túrófánk...
Hozzávalók 4 személyre:
- 25 dkg túró
- 2 tojás
- 10 dkg finomliszt
- 4 dkg marcipán
- 5 evk. cukor
- késhegynyi vanília
- fél zacskó sütőpor
- pici só
- olaj
- 3 evk. darált mák
Elkészítés: A tojásokat felverjük a cukorral (a mák miatt kicsit több cukrot tettem hozzá), vaníliával. Hozzákeverjük a túrót és a reszelt marcipánt, majd a sütőporos lisztet, majd a mákot. Gombócokat formázunk (vizes kézzel könnyebb), és forró olajban 1-2 perc alatt megsütjük minden oldalát. Kiszedés után lecsepegtetjük a felesleges olajat. Kis házi baracklekvárral (de akár szilvalekvárral) tálalhatjuk. (A képen a sötétebb a mákos verzió.)