Kezdődik a levendula szezon! Egy hatalmas bokrot nevelgetek a kertemben, amely hosszú heteken át bódítóan illatozik. Talán ez az egyik legintenzívebb illat a konyhában is. Akár süteményhez, akár fagylalthoz, akár egy finom sülthez, vagy egy hűsítő italhoz is felhasználhatjuk. Én például egy kis borozás alkalmával rendszeresen lecsippentek belőle a poharamba.
Kandírozott levendula...
Legegyszerűbb felhasználása, amelyet édességek készítéséhez ajánlok. Nagyon intenzív az íze, így inkább keveset használjunk belőle. Kekszet, sorbetet, fagylaltot, tortát, limonádét ízesíthetünk, valamint díszíthetünk vele.
Aki csak teheti, látogasson el június 23.-án a Tihanyi Levendula Fesztiválra. Kihagyhatatlan!
Hozzávalók: levendula, kristálycukor, tojásfehérje kis vaníliával
Elkészítés: A levendulákat átmossuk. A tojásfehérjéhez szórunk egy kis vaníliát, pici vízzel kissé felverjük. Belemártjuk a virágot, majd a kristálycukorba hempergetjük és a napon megszárítjuk. Amennyiben nincs éppen napsütéses idő, akár alacsony hőfokon sütőben is megszáríthatjuk.
(Tihany, 2011)