Meglátogattak a szüleim és majd egy hetet töltöttek nálunk. Ilyenkor elhalmoznak sok-sok finomsággal, hogy kicsit magukkal hozzák az otthonom ízeit, illatát. Egy kosárnyi, a kertükben szedett, zsenge zöldbabbal is megleptek. Mivel gyerekkorom egyik kedvenc étele a rakott bab, ezért anya ezt szerette volna elkészíteni nekem. Persze ketten szorgoskodtunk a konyhában.
Rakott zöldbab...
Hozzávalók 2 személyre:
- 30 dkg darált hús
- 4 marék zöldbab
- kevés rizs (fél marék)
- tejföl
- só
- bors
- paradicsom
- paprika
- 1 fej vöröshagyma
- 2-3 babérlevél
- őrölt paprika
- sajt (ementáli)
Elkészítés: A zöldbabot feldaraboljuk, és feltesszük babérleveles, sós vízbe főni. A hagymát felaprítjuk, megdinszteljük, majd paprikával megszórjuk. Hozzádjuk a húst, egy kis marék rizst, és felöntjük egy kis vízzel. Teszünk hozzá felaprított paprikát és paradicsomot (1-1 elég). Megsózzuk, borsozzuk. Amikor kész van mind két hozzávaló, előveszünk egy jénai tálat. Egy adag babot helyezünk az aljára, vastagon megkenjünk tejföllel, majd rákanalazunk a darálthúsból, és rétegezzük kétszer/háromszor. A tetejét vastagon, az általunk választott sajttal megszórjuk és 200 C°-on pirosra sütjük. Tejföllel meglocsolva tálalhatjuk. Könnyű ebéd vagy vacsora még a kánikulában is.