A hétvégét a Duna-parton töltöttem nagyon jó hangulatban és egy szuper társasággal. Szerencsénkre csodálatos, napsütéses idő volt, így sok időt töltöttünk a vízben és a parton. Kagylóhéj gyűjtögetés közben gondoltam ki, hogy a héten készíteni fogok egy kagylólevest. Tengerparti utazásaink során is igyekszünk gyűjteni a feketekagylókat, ami már önmagában is egy jó program, és elkészülhet belőle egy finom fogás.
Currys-chilis kagylóleves...
Hozzávalók 2 személyre:
- 1 sárgarépa
- kis darab zeller
- 4-5 cm-es póráhagyma darab
- 1-2 db burgonya
- 1 l zöldség alaplé
- 3 dl halalaplé
- 1 - 2 evk. curryszósz
- 1,5 dl tejszín
- chili paprika
- 6-10 db feketekagyló (nagyobb üzletekben jegelve ,,frissen" vagy fagyasztva)
A kagyló előkészítése: Friss, hideg vízben jól átmossuk őket. Ha alga lóg ki belőle, kiszedjük. Amelyik kinyílt azt kidobjuk. Általában, ha nem frissen a tengerből gyűjtjük, akkor azért szépen le van tisztítva. Lehet kapni már pucolt, fagyasztott verziót is, ha valaki számára az elérhetőbb.
Elkészítés: A répát, a zellert és a krumplit megpucoljuk és felkockázzuk. A póréhagymát felkarikázzuk és a többi zöldséggel kevés olajon a főzőedényben lepirítjuk. Felöntjük 3 - 3 dl alaplével. Majdnem puhárra főzzük. Közben a kagylókat 7 dl zöldségalaplében 4-5 percig, fedő alatt főzzük. Utána kiszedjük és kikanalazzuk a húsát. Hozzáadjuk a leveshez, és még 2 percig főzzük benne. Kiszedjük egy tálba a kagylókat. A zöldségeket kimerjük egy turmixgépbe, öntünk hozzá tejszínt, leveslével még felhigítjuk, hogy a kellő krémességet elérjük. Fűszerezzük curryszósszal és chilivel. A kagylókra ráöntjük és frissen fogyasztjuk.