Az utóbbi hetekben, hónapokban egyre többet járunk ki pecázni a barátainkkal. Az is megtalálja a feltöltődése módját, aki nem a horgászat miatt tart velünk: napozás, könyv olvasás, fürdőzés, sok-sok beszélgetés. Én viszont lelkesen pecázok. Itt fontos a lelkesedés szó! Természetesen nem tudom minden csínját-bínját, de igyekszem elsajátítani másoktól. Bár szerintem én hobbi horgász maradok, aki örül ha fogott valamit, de nem bánkódik, ha mégsem. Nekem az ÉLMÉNY együtt lenni, pihenni, kikapcsolódni, töltődni, rengeteget nevetni! No, de ha mégis fogok valamit, illendő finomat is készítenem belőle. Ez a recept az általam fogott pontyból készült. Azokank is ajánlom, akik amúgy nem szeretik a halat.
Pontygombóc vargányás gombamártással, pirított szalonnával...
Hozzávalók 2-4 személyre (10 gombóc):
- ennyi mennyiséghez kb. 30 dkg színhús szükséges (a többit elkészítjük másnak)
- 6-8 evk. zabpehely
- alaplé
- 1 tojás
- 1 gerezd fokhagyma
- tejföl vagy tejszín
- ici-pici liszt (kb. 1 tk.)
- só
- bors
- szerecsendió
- petrezselyem
- chili
- tej
- egy marék vargánya (lehet szárított is)
- 8 fej barna csiperke
- 2 csík szalonna
Elkészítés: A halat előkészítjük. (Megpucoljuk, belsőségeket kiszedjük, levágjuk a fejét és a farkát, és lenyúzzuk a bőrét.) Filézőkéssel levágjuk a húst, és óvatosan kiszálkázzuk. Kicsit macerás. Az apró szálkák összetörnek és megfőnek, ha maradna benne. Beletesszük az aprítógépbe. Megsózzuk, borsozzuk, szerecsendiót reszelünk rá, petrezselyemme, chilivell és fél geredz fokhagymával megszórjuk. Hozzádunk 1 evk. tejfölt, egy darab tojást és a tejbe áztatott (kinyomkodott) zabpelyhet. Összedolgozzuk, majd vizes kézzel gombócokat formázunk. Húsalaplében kb. fél óra alatt kifőzzük. A gombákat megtisztítjuk, felszeleteljük és kevés olajon a maradék fokhagymával megdinszteljük, felöntjük kevés vízzel. Ha megpuhult a liszttel elkevert tejföllel (vagy önmagában főzőtejszínnel) elkeverjük és összesűrítjük. A szalonnát felkockázzuk és kisütjük ropogósra. A gombócókat kiszedjük, leöntjük a mártással és megszórjuk a szalonnával. Tökéletes találkozása az erdei és tavi ízeknek.
Ez a kép egy éjszakai horgászat során készült az első pontyomról ...(nem ebből készült ez a finomság)